Predmet v šk. r. 2007/08

V ZS 2007/08 som opäť pokračoval v experimentoch. V predchádzajúcom semestri sa ukázalo, že nie je dosť času na to, aby každý študent svoju prednášku odprezentoval. Nakoniec to skončilo tak, že snáď polovica ju len odovzdala, čím vlastne boli vytvorené len na to, aby bolo niečo spravené. Tým sa poprela základná myšlienka, spraviť niečo užitočné aj pre druhých.

Semester bol opäť rozdelený na dve časti. V prvej som prednášal ja, v druhej mali slovo študenti. Aby som zvládol ich počet, navrhol som vytváranie skupín po 3-5 študentov. Skupina si vybrala tému, ktorú spracovala v textovej forme a zorganizovala prednášku. Aj keď sme opäť nestihli všetky prednášky, výsledok práce - obvykle návod na používanie vybraného programu - zostal.

Mojou podmienkou bolo vytvorenie návodu s použitím LaTeX-ovského štýlu pdfscreen. Výhodou je, že produkt je v kompaktnej forme a je dobre čitateľný. Mojím postranným cieľom bolo aj priviesť študentov k vyskúšaniu LaTeX-u a tiež aj systému subversion, ktorý umožňuje, okrem iného, spoločnú prácu na dokumente.

Mne sa táto forma zatiaľ zo všetkých vyskúšaných pozdávala najviac a myslím, že v nej budem aj pokračovať. Počas semestra som mal dojem, že sa to páčilo aj študentom. Prednášky mali dobrú úroveň a u mnohých prezentujúcich bolo vidno, že to robia radi.

Výsledné študentské práce sú zaradené medzi ostatné návody.