Predmet v šk. r. 2006/07

Dnešná forma, s ktorou experimentujem od ZS 2006/07 vznikla na základe dlhšej diskusie s kolegom z fakulty Marekom Nagyom. Vlastne som za ním začiatkom semestra prišiel s návrhom môj predmet zrušiť a jeho som chcel požiadať, aby mojich študentov prebral do svojich na Linux orientovaných predmetov. Presvedčil ma o opaku a, zd-a sa, nespravil zle.

Semester je teraz rozdelený na dve časti. V prvej tretine prednášam ja, v druhej študenti. Moje prednášky sú zamerané na
  • históriu, motiváciu, licencie a iné 'filozofické' témy a
  • vývoj softvéru (GCC, make, subversion, doxygen, trac)
  • použitie LaTeX-u na sadzbu textových dokumentov
Študenti si svoje témy vyberajú podľa záujmov a skúseností = podmienka pre výber je, že musia byť o otvorenom SW - teda sú možné aj také, ktoré súvisia s Windows. Študentská časť začína diskusiou o zvolených témach - jej súčasťou je aj pomoc pri výbere. Niektorí účastníci s Linuxom veľa skúseností nemajú a potrebujú pomoc. V tomto prípade sa ukázalo byť najvhodnejším riešením to, že študent si vyberie za tému program, ktorého ekvivalent používa vo Windows. Napríklad, používateľ Delphi sa oboznámi so systémom Lazarus a prednesie prednášku o takto získaných skúsenostiach spolu s porovnaním funkcionality a podobne.

Táto forma predmetu predstavuje istý návrat k mojim pôvodným predstavám. Študenti robia niečo užitočné pre komunitu, konkrétne v tomto prípade prednášky pre spolužiakov. Predmet je navyše "výcvikom" v samostatnej práci (voľba prednášky podľa vlastného výberu) a v spôsobilosti prezentácie pred obecenstvom s limitovaným časom 15 min. na jednu tému.