SchoolTool - Inštalácia

SchoolTool - Systemové požiadavky

Nasadenie v školskom alebo vyššom prostredí

Pre produktívne využitie v škole alebo okrese, samozrejme odporúčame použiť poriadny server. Ak SchoolTool nie je jediná služba, ktorú bude server poskytovať, v tom prípade ho odporúčame nainštalovať do virtuálneho počítača, minimálnu konfiguráciu pre virtuálny počítač poskytuje systém Ubuntu Server od verzie 9.10 alebo JeOS verzia v Ubuntu 8.04 LTS.

Nasedenie pre osobné účely

Na osobné použite je SchoolTool možné nainštalovať na osobný počítač alebo na notebook, na ktorom je nainštalovaný Ubuntu Linux. Prístup k programu bude zabezpečený cez lokálne webové rozhranie. Tento typ inštalácie nebude veľmi zaťažovať systém, pretože ho bude používať iba jeden používateľ, spotrebuje však nejakú pamäť, ktorú systém potrebuje pre chod na pozadí.

Hardvérové požiadavky

Úzkym hrdlom pri výkone ShoolTool je väčšinou pamäť. Minimálne požiadavky na pamäť sú 256 megabajtov operačnej pamäte. Odporúčame však aspoň 512 megabajtov. Ak plánujete použiť špecializovaný server, tak je vhodné pridať viac ako 1 gigabajt operačnej pamäte, pokiaľ si ju môžete dovoliť.

Rýchlejšie procesory urýchlia beh SchoolTool. Odporúčame procesory nad 1 gHz. SchoolTool používa viacvláknové procesy, no súčasne sa dá využiť len jedno vlákno (!!!), takže použitie viacerých procesorov alebo viacjadrového procesora nemá výrazný vplyv na výkon systému.

V porovnaní s kapacitou dnešných pevných diskov, SchoolTool nepotrebuje významne veľa diskového miesta. Okolo 1 gigabajtu by malo stačiť. Rýchlosť je viac dôležitá ako miesto.

Vzorové dáta

 

Hádam najdôležitejšia úloha, ktorá na nás čaká, je import sady vzorových dát, ktoré sa nachádzajú na tabuľkovom hárku. Tabuľka obsahuje dáta 1000 žiakov za obdobie dvoch rokov, čo predstavuje veľkosť dát, ktorá sa blíži k minimálnej požiadavke na pamäť(!!!). Aby ste si uľahčili prácu, môžete tabuľku pred importom upraviť alebo odstrániť jej nepotrebné časti – napríklad môžete ponechať len údaje pre jeden polrok.

Prečo len Ubuntu?

 

SchoolTool je napísaný v jazyku Python, veľmi dobre prenositeľnom programovacom jazyku s otvoreným zdrojovým kódom. SchoolTool sa dá so značným úsilím portovať aj pre Mac OS, Windows a iné linuxové distribúcie alebo verzie Unixu verzie. My sme to už v minulosti raz urobili.

Vytvorili sme balíčky pre viac OS, ale hlavný vývojarsky tým ich nebol schopný podporovať. Mac OS verzia pracuje pomaly a občas sa zastaví z nezistených príčin. Mohli sme tiež nakopírovať kód aby sa SchoolTool dal spustiť ako služba v systéme Windows, ale nepochopili sme ako funguje a nevedeli by sme ho opraviť keby nefungoval. Istý dobrovoľník spravil RPM balíčky, ale my o nich nevieme veľa a on zasa nevedel veľa o tom, ako pracuje SchoolTool. Takže keď niekto bude mať s nimi problém, tak nie je jasné, kto mu ho pomôže vyriešiť. Študentský informačný system je pre školy veľmi dôležitý a my nechceme aby školy používali systém, ktorému nikto nerozumie.

Preto poskytujeme len jednu sadu balíkov, ktorej veľmi dobre rozumieme, a pre ktoré máme veľmi účinný a automatizovaný systém na ich vytvorenie “push updates” a opravu chýb. Navyše, ak má použivateľ problém, tak ho ľahšie vyriešime, ak budeme mať rovnaké pracovné prostredie.

Uvítame aj ďalšie porty a balíčky, no hlavný vývojársky tím ich nie je schopný podoporovať.

SchoolTool - Inštalácia v Ubuntu

V dohľadnej dobe vývojári budú podporovať iba verziu pre operačný systém Ubuntu Linux (momentálne pre vydania Hardy, Intrepid, Jaunty a Karmic).

  1. Pridáme si SchoolTool PPA do zdrojov softvéru.

    Buď ručne upravíme súbor /etc/apt/sources.list a pridáme nasledujúce riadky na koniec súboru alebo prostredníctvom ponuky Systém > Správa otvoríme Zdroje softvéru a pridáme ich na karte Ďalší softvér.

    Ak používame vydanie Hadry tak pridáme:

    deb http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu hardy main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu hardy main

    Ak používame vydanie Intrepid tak pridáme:

    deb http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu intrepid main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu intrepid main

    Ak používame vydanie Jaunty tak pridáme:

    deb http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu jaunty main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu jaunty main

    Ak používame vydanie Karmic alebo Lucid a máme otvorené okno Zdroje softvéru (odporúčané), pridáme:

    ppa:schooltool-owners/ppa

    Ak používame vydanie Karmic a upravujeme súbor /etc/apt/sources.list pridáme:

    deb http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu karmic main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu karmic main

     

    Ak používame vydanie Lucid a upravujeme súbor /etc/apt/sources.list pridáme:

    deb http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu lucid main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/schooltool-owners/ppa/ubuntu lucid main


    Poznámka: Ak ste už v minulosti upravovali váš súbor /etc/apt/preferences kvôli inštalácii do vydania Karmic, tak si môžete vymazať tieto riadky alebo vymazať celý súbor pokiaľ obsahuje len tieto záznamy:

    Explanation: prefer packages from SchoolTool PPA
    Package: *
    Pin: release o=LP-PPA-schooltool-owners
    Pin-Priority: 1001

    _images/sources.png

  2. Pridáme do nášho systému digitálne kľúče k PPA úložisku vlastníkov systému SchoolTool v systéme Launchpad.

    Poznámka: Ak používate Zdroje softvéru vo vydaní Karmic, tak tento krok môžete preskočiť, pretože by sa to malo spraviť automaticky.

    Tento krok zaistí, že získame pravú verziu SchoolTool, pretože:

    • balíčky, ktoré sťahujeme nikto okrem vlastníka úložiska v systéme Launchpad nemôže zmeniť,

    • a že sťahujeme z pravého a nie podvrhnutého PPA úložiska.

    Ak chceme kľúče naimportovať do systému otvoríme si Aplikácie > Príslušenstvo > Terminál a spustíme tento príkaz:
    sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com c95c0e19386b7051

    Všetky inštrukcie o tom, ako nainštalovať digitálny kľúč, môžeme v anglickom jazyku nájsť na stánke Launchpad Help.

  3. Aktualizujeme zoznam dostupného softvéru.

    Buď do terminálu napíšeme sudo apt-get update alebo ak sme riadky pridali cez Zdroje softvéru, mal by sa nás to systém spýtať. Poprípade to môžeme urobiť aj tak, že otvoríme Systém > Správa > Synaptic - správca balíkov a kliknime na Obnoviť.

  4. Nainštalujeme balík schooltool-2009.

    Toto môžeme spraviť v Termináli pomocou príkazu sudo apt-get install schooltool-2009 (na položené otázky odpovieme "y"), alebo pomocou správcu balíka Synaptic vyhľadáme balík “schooltool-2009”, označíme ho na inštaláciu a klikneme na Použiť.

    Ak sa všetko podarí a veľa veľa malých súčastí systému Zope sa nainštaluje, náš SchoolTool bude dostupný cez webový prehliadač na adrese http://localhost:7080. Ak to nefunguje, skúsime http://127.0.0.1:7080.

    Prihlasovacie meno je “manager” a  predvolené heslo je“schooltool”.

Inštalácia TrueType písiem pre PDF výkazy

Kvôli vytváraniu pdf výkazov, je potrebné povoliť úložiská softvéru systému Ubuntu označené ako “multiverse”. Otvoríme ponuku Systém > Správa a zvolíme Zdroje softvéru. Zaškrtneme možnosť Softvér obmedzený autorskými právami alebo legislatívou (multiverse). Toto tiež môžeme spraviť odkomentovaním multiverse riadkov v súbore /etc/apt/sources.list.
Potom v termináli zadáme príkaz sudo apt-get install msttcorefonts alebo balík msttcorefonts nainštalujeme cez Správcu balíkov Synaptic. Vývojári už pracujú na úplne slobodných písmach, ktoré eliminujú potrebu tejto inštalácie.
prejdeme do systémovej ponuky

SchoolTool - Prechod z schooltool-2008 na schooltool-2009

Každý rok sa snažíme vytvoriť novú sériu balíčkov pre SchoolTool, aby zostal jasný prechod medzi hlavými vydaniami. Školy nechcú a nemali by chcieť inštalovať novú verziu počas školského roka.

Preto máme vydania označené schooltool-2008 a schooltool-2009. V apríli 2009 boli obe vydania totožné, preto môžeme bez problémov prejsť na novšiu verziu schooltool-2009 vykonaním nasledujúcich krokov:

$ sudo apt-get remove schooltool-2008
$ sudo cp /var/lib/schooltool/schooltool-2008-Data.fs /var/lib/schooltool/schooltool-2009-Data.fs
$ sudo apt-get install schooltool-2009

Druhý krok je zkopírovanie databázy na nové miesto. Ak toto nespravíme, tak schooltool-2009 začne s prázdnou databázou. To môže spôsobiť paniku. Toto opatrenie sme zaviedli, aby chyba v procese prechodu na novú verziu nemohla nemohla zničiť existujúcu databázu.

Upozorňujeme tiež, že po prechode na novú verziu systému Ubuntu je potrebné v zdrojoch softvéru zmeniť adresu úložiska SchoolTool PPA systému Launchpad tak, aby zodpovedala novej verzii Ubuntu.

SchoolTool - Počiatočné nastavenia

Počiatočné nastavenia

Ovládanie servera

Po nainštalovaní servera SchoolTool sa server automaticky zapne a reštartuje po zapnutí počítača. SchoolTool beží na pozadí a vždy keď ho budeme potrebovať, ho môžeme nájsť na adrese http://localhost:7080 (platí len pre počítač, na ktorom sme ho inštalovali).

Server SchoolTool zaberie niečo z vašej operačnej pamäte. Či si to všimneme záleži od celkového množstva pamäte v našom počítači, od toho aké ďalšie aplikácie používame a koľko aplikácii a procesov používame naraz. V prípade potreby môžeme SchoolTool vypnúť ručne. Ak takéto veci niesme zvyknutí robiť, tak si nainštalujeme balík sysvconfig aby sme príkaz trochu zjednodušili:

$ sudo apt-get install sysvconfig

potom môžme použiť:

$ sudo service schooltool-2009 stop
$ sudo service schooltool-2009 start

Treba byť trpezlivý, pretože oneskorenie medzi zadaním príkazu a dobou, kedy bude webové rozhranie dostupné, môže trvať od 30 sekúnd až do jednej minúty.

Keď sme zvyknutí na skripty init.d, tak môžeme použiť:

$ sudo /etc/init.d/schooltool-2009 stop
$ sudo /etc/init.d/schooltool-2009 start

Ak chcete aby SchoolTool bol dostupný v celej lokálnej sieti ale cez sieť Internet, tak prejdite na časť Making SchoolTool’s Web Interface Accessible to Other Computers (or not).

 

Zmena prístupového hesla

Začneme tým, že sa do systému prihlásime ako manager, urobíme male úpravy v nastaveniach a vytvoríme svoj vlastný účet. Najskôr do webového prehliadača zadáme adresu http://localhost:7080 (na tom istom počítači, na ktorom sme systém inštalovali). Mali by sme vidieť takýto prázdny kalendár:

_images/first.png

Vpravo na červenom pruhu klikneme na Prihlásiť sa, a potom sa prihlásime pomocou použivateľského mena “manager” a hesla “schooltool” :

_images/login.png

Ďaľšia vec, ktorú by sme mali urobiť, je zmena hesla používateľa manager. Ak chceme zmeniž heslo prihláseného používateľa, klikneme v hornej časti obrazovky na Domov:

_images/manager-info.png

Potom klikneme na Zmeniť heslo, zadáme (dva krát) nové heslo a klikneme na Použiť:

_images/change-password.png

Dokonca aj vtedy, keď nemáme v pláne sprístupniť server SchoolTool tak, aby bol dostupný z ostatných počítačov, mali by sme heslo používateľa manager zmeniť. Predídeme tak možnosti, že sa niekto, kto má fyzický prístup k nášmu počítaču, prihlási do systému pomocou predvoleného hesla.

Zmena nastavení stránky

Teraz klikneme v hornej časti obrazovky na Spravovať:

_images/manage.png

Klikneme na Change Site Preferences.

_images/site-prefs.png

SchoolTool je vytvorený tak, aby sa dal používať v rôznych krajinách, ale niektoré časti Sveta majú iný kalendár, preto je potrebné upraviť miestne nastavenia. SchoolTool je prednastavený tak, aby viac-menej vyhovoval európskym štandardom. Môžeme ešte nastavíť naše časové pásmo.

Kalendár a rozvrh hodín systému ShoolTool podporujú časové pásma (väčšinou). Časové pásma sa nám spočiatku zdali ako dobrý nápad, ale nakoniec to bol nekonečný zdroj problémov a škrípania zubov. Ak si necháme prednastavené časové pásmo UTC (Greenwichský čas, Londýn), tak je menej pravdepodbné, že narazíme na problémy.

Ak si chceme vzájomne vymieňať údaje z kalendára s inými aplikáciami, tak je vhodné použiť správnu časovú zónu. Najlepší spôsob je najskôr komunikáciu aplikácie so systémom SchoolTool otestovať a tým zistiť aké nastavenie funguje najlepšie.

Pri individuálnom použitií systému SchoolTool (nie celoškolskom) je najlepšie, keď si ako Názov nastavíte svoje meno, pretože to sa bude zobrazovať rodičom a študentom.

Nové nastavenia uložíme kliknutím na Použiť.

SchoolTool je vytvorený na používanie v rôznych krajinách, ale niektoe časti sveta majú iný kalendar takže si to musíte nastaviť aby vám to sedelo. SchoolTool je prednastavený aby sedel viac-menej Európskym štandardom. Ja som si to zmenil na Americké štandardy.

ShoolTool kalendár a rozvrh hodín podporuje časové pásma. Väčšinou. Toto sa zdalo ako dobrý nápad, ale skončilo to ako nekonečný zdroj problémov a lútosti. Ak si necháte prednastavenú UTC časovú zónu (Greenwichský čas, Londýn), tak je menej pravdepodbné že narazíte na problémy.

Ak chcete EXCHANGE dáta z kalendáru s inými aplikáciami, tak vám odorúčame použiť poriadnu časovú zónu. My vám odporúčame experimentovať s aplikáciou s ktorú chceteaby SchoolTool spolupracoval a zistíte, čo funguje najlepšie.

SchoolTool - Nastavenie emailovej služby

School Tool môže posielať email cez váš školský email alebo cez iný SMTP server. Súčasťou programu SchoolTool však nie je emailový server, ale len emailový klient, ktorý funguje podobne ako programy Evolution, Outlook alebo program Mail v systéme Mac OS X.

Služba emailu bola vyvynutá ako súčasť balíka Intervencie a momentálne sa dá využiť len na posielanie intervencií. Samozrejme, že táto služba by bola užitočná aj na iných miestach v systéme SchoolTool, z ktorých je potrebné posielať správy alebo upozornenia, preto vývojári systému privítajú všetky naše návrhy.

Aby sme mohli cez SchoolTool posielať emaily, budeme potrebovať parametre nášho servera od poskytovateľa internetových alebo poštových služieb, aby sme mohli nastaviť SMTP server, cez ktorý sa pošta bude odosielať. Môžeme si tiež nainštalovať slobodný mailový server pomocou správcu balíčkov v Ubuntu, ako napríklad "postfix" alebo "sendmail". Inštrukcie ako takýto server nastaviť sa nachádzajú v príručke k Ubuntu servera v časti Emailové služby.

Napríklad toto sú dôležité parametre na nastavenie posielania cez účet GMail:

_images/email-1.png

Prihlásime sa ako manager, klikneme na Spravovať, a potom na Posielanie mailov:

_images/email-2.png

Klikneme na Nastavenia a zadáme potrebné údaje z nášho servera. Do formulára je potrebné zadať rovnaké použivateľské meno a heslo aké používame na našom emailovom serveri a nie to, ktoré používame v systéme SchoolTool.

Poznámka: Odchádzajúce emaily zo SchoolTool budú používať hore zadanú adresu, a nie emailovú adresu, ktorú používateľ zadal ako kontakt do systému SchoolTool. V nalsedujúcom príklade všetky oznámenia zo systému SchoolTool budú odoslané tak, ako keby sme ich posielali z adresy schooltool.mgr@gmail.com.

TLS pripojenie je typ zabezpečeného šifrovaného pripojenia medzi systémom SchoolTool a emailovým serverom.

_images/email-3.png

Po ukončení zadávania nastevené hodnoty potvrdíme kliknutím na Použiť.

Aby sme videli či to funguje, klikneme na Otestovať poštu a zadáme nejaké platné údaje, vrátane jednej z našich emailových adries, aby sme si mohli overiť či správa došla v poriadku:

_images/email-4.png

Potom klikneme Poslať, čím prejdeme na stránku Emaii na odoslanie a ak sme nastavili údaje správne, mali by sme vidieť, že server je schopný posielať poštu a zoznam emailov čakajúcich na odoslanie by mal byť prázdny (a nie to, že naša správa čaká na odoslanie).

_images/email-5.png

Skontrolujeme svoju emailovú schránku, či sme dostali správu:

_images/email-6.png

SchoolTool - Použitie iného jazyka ako je Angličtina

Podkladové platformy SchoolTool a Zope 3 boli od počiatku navrhované tak, aby plne podporovali lokalizáciu do iných jazykov.

Voľba jazyka pre SchoolTool

Predvolené SchoolTool bude v takom jazyku, aký máme v prehliadači nastavený ako predvolený. Napríklad vo Firefoxe jazyk môžeme zmeniť prostredníctvom ponuky Upraviť > Možnosti > Obsah (v systéme Windows je to Nástroje > Možnosti > Obsah).

Taktiež môžete nastaviť aby program SchoolTool bol vždy v požadovanom jazyku.

Pomocou obľúbeného editora upravíme súbor main.conf.

$ sudo gedit /etc/schooltool/schooltool-2009/main.conf

A doplníte riadok "lang LANG_CODE" na koniec, kde LANG_CODE je vyžadovaný jazyk. Tu je pár príkladov:

lang sk
lang cz
lang ru

Prekladanie SchoolTool

Do prekladania programu sa môžeme zapojiť aj my. Preklad sa realizuje na stránkach systému Launchpad. Súbory určené na preklad sú rozdelené na "jadro" SchoolTool a rôzne komponenty ako napríklad žiacka knížka, všetky sú však prístupné na stránke "SchooTool Project". Tieto súbory môžeme prekladať priamo v systéme Launchpad alebo si ich môžeme stiahnuť do počítača preložiť pomocou iného nástroja a nahrať do systému Launchpad späť.

Preklad nahraný do systému Launchpad bude súčasťou nasledujúcej aktualizácie systému SchoolTool.

Ak chceme preklad nainštalovať ihneď, bez čakania na ďalšiu aktualizáciu, tak:

  • Prejdeme na stránku s prekladom, napríklad slovenský preklad nájdeme na stránke: https://translations.launchpad.net/schooltool/development/+pots/schooltool/sk/+export

  • Vyberieme si .MO súbor a stiaheme ho.

  • Súbor bude mať názov sk_LC_MESSAGES_schooltool.mo.

  • Prejdeme do priečinka kam sme preklad stiahli a presunieme preklad na správne miesto

    mv schooltool.mo
    sudo mv /usr/lib/python2.5/site-packages/schooltool/locales/sk/LC_MESSAGES/schooltool.mo
  • Reštartujeme SchoolTool a mali by sme vidieť nový preklad

Samozrejme, pre iné jazyky ako slovenský, je potrebné v predchádzajúcich príkazoch "sk" zmeniť za náležitý kód jazyka.