Úvod

Vitajte v Príručke Ubuntu servera!

Nájdete tu informácie o tom, ako sa inštalujú a spravujú rôzne serverové aplikácie. Príručka je zameraná na konkrétne úlohy a  krok po kroku popisuje ako sa konfiguruje a prispôsobuje systém Ubuntu.

Táto príručka predpokladá, že máte základné vedomosti o systéme Ubuntu. Niektoré detaily inštalácie sú síce uvedené v časti Inštalácia, ale ak potrebujete podrobnejší návod o inštalácii Ubuntu, nájdete ho na adrese Inštalačná príručka Ubuntu.

HTML verzia tejto príručky je tiež dostupná online v anglickom jazyku na stránke Dokumentácia Ubuntu. HTML súbory sú tiež dostupné v balíčku ubuntu-serverguide. Detaily o inštalácii balíkov nájdete v časti Správa balíkov.

 

Ak si nainštalujete ubuntu-serverguide, môžete si tento dokument z konzoly zobraziť príkazom:

w3m /usr/share/ubuntu-serverguide/html/C/index.html
[Note]

Časť cesty C nahraďte vaším jazykovým kódom (napr.: sk).

Podpora

Existuje niekoľko rôznych druhov podpory edície Ubuntu Server. Komerčná podpora a podpora komunity. Hlavná komerčná podpora (a platený vývoj) je k dispozícii od spoločnosti Canonical Ltd. Spoločnosť poskytuje zmluvnú komerčnú podporu pre každý desktop alebo na server. Viac informácií získate na adrese Canonical Services.

Podpora komunity je poskytovaná zanietenými spoločnosťami a jednotlivcami, ktorí chcú urobiť z Ubuntu najlepšiu možnú distribúciu. Podpora je poskytovaná prostredníctvom rôznych emailových konferencií, IRC kanalov, fór, wiki stránok, atď. Veľké množstvo dostupných informácií môže byť spracované vyhľadávačmi, ktoré zvyčajne poskytnú správne odpovede na vaše otázky. Viac informácii sa nachádza na stránke Podpora Ubuntu.