Ako nainštalovať TeamSpeak server na Ubuntu

Posledná zmena: 05/23/2008, preklad: 10/16/2008
Autor: Junke1990
Preložil: Marián Obal
<marian.obal@gmail.com>
Originálny text:
http://www.howtoforge.com/how-to-install-a-teamspeak-server-on-ubuntu

Úvod

TeamSpeak je flexibilný, mocný a prispôsobiteľný softvér, ktorý umožňuje ľuďom medzi sebou komunikovať prostredníctvom Internetu. TeamSpeak pozostáva zo servera a klienta. Server dokáže obsluhovať viacero klientských pripojení, je schopný obslúžiť doslova tisíce používateľov naraz. Je založený na riešení Internetovej konferencie, ktorá je využiteľná v rôznych aplikáciách aplikáciách ako napríklad kolektívne rozprávanie kamarátov počas hrania obľúbenej hry, vnútropodnikovej komunikácii medzi spolupracovníkmi alebo na osobnú komunikáciu s priateľmi a rodinou.

Tento návod popisuje ako nainštalovať TeamSpeak server na Ubuntu. TeamSpeak má schopnosť vytvoriť viac ako len jeden server nastavením rôznych portov pre každý server. Používateľ, ktorý kontroluje všetky tieto servery sa nazýva SuperAdmin a má možnosť viacero serverov a užívateľov s alebo bez práv. 

Inštalácia

Inštaláciu začneme zadaním nasledujúceho príkazu:

sudo apt-get install teamspeak-server

Prihlásenie sa

Ďalej budeme potrebovať heslá na prihlásenie sa do TeamSpeak servera, aby sme ho mohli nakonfigurovať. TeamSpeak vytvára náhodné heslá pre superadmina a pre admina. Adminom je admin zo štandardného servera, ktorý je aktívny z inštalácie. Teraz zmeníme priečinok a otvoríme súbor s heslami:

cd /etc/teamspeak-server/
nano passwords 

Teraz máme heslá nášho superadmina a admina, takže sa môžme prihlásiť. Ak robíte tento návod z desktopovom PC, môžte nasledujúce príkazy preskočiť, inak budete potrebné kontaktovať server z iného počítaču, keďže nemáme prehliadač na serveri. Na pripojenie budete potrebovať IP adresu servera. Najskôr ukončite nano (program, ktorý sme použili na súbor s heslami) a potom vložte nasledujúci príkaz:

ctrl + X (ukončíte nano)
ip addr 

Teraz napíšeme nasledujúcu URL do prehliadača. Ak ste nainštalovali TeamSpeak na počítač, na ktorom ste teraz a je to desktop PC, tak si vyberte prvú možnosť, ak nie ste, tak vyberte druhú:

http://127.0.0.1:14534/  počítač, na ktorom ste práve teraz
http://[IP address]:14534/  vyplňte adresu zo serveru

Ak ste spravili všetko správne, zobrazí sa vám teraz modrá obrazovka s prihlasovacím oknom.