SchoolTool - Naplnenie údajov

SchoolTool - Vytvorenie používateľského účtu

Ak sme na škole zároveň učiteľom, nemali by sme používať účet “manager” na bežnú právu v systéme SchoolTool, ako napríklad známkovanie a evidenciu dochádzky. Je potrebné, aby sme si pre seba vytvorili nový účet v kategórii učiteľa (teacher). Prihlásime sa ako “manager”, v hornej časti klikneme na odkaz Spravovať a potom klikneme na Osoby:

_images/person-index.png

Klikneme na tlačidlo Nová osoba a potom vyplníme nasledujúci formulár:

_images/add-person.png

Väčšina polí je nepovinných okrem polí označený červenou hviezdičkou. Sú to polia meno, priezvisko, používateľské meno a heslo. Teraz zadáme len tieto základné informácie.

Po kliknutí na Pridať by sme mali vidieť niečo takéto:

_images/view-user.png

Teraz môžeme Odhlásiť používateľa “manager” kliknutím na odkaz v pravej časti červeného pruhu a Prihlásiť sa ako novovytvorený používateľ, čím sa nám zobrazí náš používateľský kalendár:

_images/user-cal.png

SchoolTool - Prispôsobenie osobných údajov

SchoolTool umožňuje prispôsobiť údaje, ktoré sa budú ukladať o každej osobe. Ak používame SchoolTool ako hlavný školský informačný systém, môžeme si osobné údaje prispôsobiť podľa toho, ako ich vyžaduje štát, zriaďovateľ a podobne.

Kontaktné informácie – mená rodičov, adresy, telefónne čísla, email, atď. – sa ukladajú samostatne.

V súčasnosti sa ukladajú rovnaké informácie o študentoch aj o učiteľoch. Nemusíme však vyplňovať všetky polia, ak nie sú pre danú osobu relevantné.

Keď si cheme zobraziž predvolené polia pre osobné údaje, prihlásime sa ako “manager,” klikneme na Domov, a potom na tlačidlo Upraviť.

_images/demo-fields.png

Predpona, krstné meno, stredné meno, prípona a preferované meno sa nedajú prispôsobiť. Preferované meno je meno, ktorým žiaka majú oslovovať učitelia a naopak ktoré učitelia budú používať pri korešpondencii s rodičmi a žiakmi.

Pohlavie a Dátum narodenia sa tiež nedá zmeniť.

Zo základný nastavení môžu byť upravené alebo odstránené polia Identifikátor, Etnická príslušnosť, Jazyk, Place of birth a Citizenship. V tomto prípade Identifikátor je bežné textové pole, do ktorého môžeme zadať ľubovoľný identifikátor alebo číslo, ktorými študentov označíme.

Keď chceme prispôsobiť polia osobných údajov, klikneme na Spravovať a potom na Osobné údaje:

_images/demo-container.png

Existujúce polia môžeme odstrániť, upraviť alebo zmeniť ich poradie. K dispozícii sú tri typy polí: textové , datumové a pole s možnosťou výberu.

V tomto príklade:

  • odstránime citizenship a placeofbirth;
  • zmeníme ethnicity na národnosť a upravíme zoznam hodnôt;
  • pridáme dátum prijatia;
  • pridáme miesto narodenia;
  • zmeníme usporiadanie polí.

Najskôr kliknutím na zaškrtávacie pole označíme citizenship a placeofbirth kliknutím na Odtrániť ho odstránime.

_images/delete-citizenship.png

Keď chceme vidieť podrobnosti o niektorom poli, stačí kliknúť na odkaz s jeho názvom napr. ethnicity.

_images/ethnicity-view.png

Keď chceme zmeniť zobrazovaný názov poľa napr. za národnosť a upraviť zoznam hodnôt, klikneme na Upraviť a potorm zmeníme hodnoty v poli Zoznam hodnôt. Každú hodnotu zadáme na nový riadok. Zadáme zoznam národností napr. Slovenská, Maďarská, Rómska, Česká, Rusínska, Ukrajinská, Židovská, Poľská, Iná a klikneme na Použiť.

_images/ethnicity-edit.png

Na tomto mieste je bohužiaľ prerušená navigácia, takže ak sa chceme vrátiť späť tak musíme ísť znova cez Spravovať a Osobné údaje.

Dátum prijatia bude dátumové pole, čo znamená, že pri jeho napĺňaní bude možné použíť vyskakovacie okno s kalendárom. Klikneme na Nové dátumové pole a zadáme názov poľa a identifikátor. Názov poľa určuje, aký text sa bude zobrazovať na formulároch, na ktorých bude toto pole použité.

_images/new-date-field.png

Klikneme na Použiť a vrátime sa späť na stránku Polia pre osobné údaje. Teraz pridáme textové pole pre miesto narodenia. Klikneme na Nové textové pole a zadáme príslušný názov a identifikátor a nakoniec klikneme na Použiť:

_images/new-text-field.png

Nakoniec môžeme pomocou čísel na ľavo od polí určiť poradie, v akom sa budú objavovať na formulároch, importe/exporte a v zýkladných výkazoch. Polia budú meniť poradie dynamicky. Po skončení nastavenia klikneme na Použiť.

_images/reorder-demographics.png

SchoolTool - Pridávanie ľudí

Heslá a prihlasovacie mená

Ak sme nenastavili heslo pre osobu, potom sa nebude môcť prihlásiť. SchoolTool je navhnutý tak, aby umožňoval študentom prihlásiť sa a začať používať SchoolTool na správu ich kalendára, známok, atď.

Vývoj je zameraný primárne na učiteľov používajúcich SchoolTool a vo väčšine prípadov odporúčame novým používateľom, ktorý sa so systémom zoznamujú,  aby najskôr vyskúšali ako funguje systém pre učiteľov. Funkcie pre študentov ešte nie sú celkom vyladené, no budeme sa im viac venovať v ďalších vydaniach, v závislosti od toho, koľko ľudí si to bude žiadať.

Preto v tejto chvíli odporúčame prideliť heslá učiteľom, vedeniu a správcom, ale ešte nie študentom. Ak však chcete otestovať existujúce študentské funkcie a budú sa vám zdať užitočné, nastavte heslá aj študentom.

Predvolené kategórie používateľov

Pole Kategória umožňuje pridať osobu priamo do jednej z kategórií bez ďalších potrebných krokov. Tieto kategórie sú zvyčajne “Študenti”, “Učitelia” alebo “Administratori”.

V systéme nie je žiadna samostatná funkcia “Pridať študenta” alebo “Pridať učiteľa”. V oboch prípadoch sú to pre SchoolTool osoby a sú rozlišované podľa príslušnosti ku kategórii “Študenti” alebo “Učitelia”.

Poradca

Toto umožňuje ustanoviť učiteľa ako poradcu pre ďalšie osoby. V súčasnosti sa táto funkcia využíva v niektorých nevydaných rozšíreniach systému SchoolTool.

Metódy pre pridávanie ľudí

Webový formulár

Osoby môžeme po jednej pridávať cez webové rozhranie, pomocou rovnakého postupu aký sme opísali v časti Vytvorenie používateľského účtu.

_images/add-charlie.png

Import z CSV súboru

Toto je jednoduchý spôsob, ako naimportovať používateľské mená osôb, krstné mená, priezviská a heslá. Tento spôsob neumožňuje pridávať žiadne ďalšie osobné údaje.

Ako “manager” klikneme na Spravovať, a potom na Osoby. Ďalej klikneme na tlačidlo Importovať osoby. Ako je v tomto formulári vysvetlené, môžeme buď nahrať CSV súbor alebo použiť textové pole, do ktorého priamo napíšeme alebo skopírujeme údaje:

_images/import-persons.png

Po stlačení tlačidla Submit sa vrátime do zoznamu osôb:

_images/longer-index.png

Import z XLS súboru

Export a import z tabuľkových hárkov je ďalšia metóda pre importovanie ľudí. Tu existuje jeden trik - ak najskôr zmeníme schému pre osobné údaje, mali by sme najskôr urobiť export do XLS, aby sme získali tabuľkový hárok, v ktorom budú nové polia v správnom poradí. Do tohto hárka pridáme ľudí a naimportujeme ho späť.

SchoolTool - Kategórie používateľov

In SchoolTool groups are used to model some default roles in a school as well as allowing a wide variety of custom groups to be created to suit local needs.

The default roles as defined by the Clerks, School Administrators, Site Managers, Students, and Teachers groups affect the permissions access privileges of their members. See Security Model for further explanation.

Groups are stored by year. That is, each school year has its own set of groups. For example, you have “Students” for year “2008-2009” and a separate “Students” group for “2009-2010.”

Groups can be managed through the web, imported via CSV or by Importing and Exporting from Spreadsheet.

Adding People to Existing Groups

In Adding People, we imported some people via CSV who have not been assigned to groups. We’re going to add all of them to the “Students” group.

Since they are stored by year, the first step in managing groups is to click as “manager” on the link to the relevant year at the top of the page.

_images/groups-1.png

Then click the Groups link:

_images/groups-2.png

And select Students:

_images/groups-3.png

First we will “manually” add a member. Click edit members:

_images/groups-4.png

Check the box next to “Sally Brown” and hit Add:

_images/groups-5.png

Then OK to get back to the main page for the group.

Next we will import a list of group members. Click Import Groups Members (sic). This form accepts a simple list of person ID’s to be added to the group. That is, people not in the list are not removed from the existing group membership. You may create a text file and upload it, or simply type or copy/paste the ID’s into the textbox provided:

_images/groups-6.png

Hit Submit and you should get a “CSV text imported successfully” message.

At this point you’re unfortunately stuck in a navigational dead-end bug. Selecting the year at the top of the page and Groups and Students is probably the best route back. Or using your back arrow/history. Regardless, here’s what your completed group should look like:

_images/groups-7.png