SchoolTool - Nastavenie školy

SchoolTool - Spôsoby zadávania údajov

Nastavenie a zadanie údajov do študentského informačného systému je bezpochyby časovo náročný a zložitý proces. SchoolTool sa snaží poskytnúť niekoľko rôznych spôsobov, ktoré zohľadňujú stupeň nasadenia a technické možnosti.

V súčasnosti sa dajú využiť tri hlavné spôsoby:

  • ručné zadávanie údajov prostredníctvom webových formulárov,
  • importovanie zo sady tabuľkových hárkov,
  • importovanie čiarkami oddelených hodnôt z CSV súborov.

Na zadávanie údajov z externých zdrojov, tabuliek a CSV súborov, bude import pravdepodobne najúčinnejší. Ak potrebujete zadávať údaje, ktoré nie sú v digitálnej podobe, alebo nastaviť základné moduly systému ako napríklad školský rok a rozvrhy hodín, webové rozhranie bude asi najprijateľnejší spôsob.

Keď sa dostaneme k nastaveniam rôznych častí systému, povieme si o rôznych možnostiach pri každom kroku. Upozorníme vás aj na kroky, ktoré môžme pri jednotlivých typoch využitia preskočiť (napríklad ak cheme použiť program SchoolTool miesto učiteľského zápisníka).

SchoolTool - Vytvorenie rokov

Školský rok predstavuje ročný cyklus školy. Napríklad na konci každého roku väčšina študentov postúpi do vyššieho ročníka. Väčšina učiteľov sa začne pripravovať na začiatok ďalšiho roku. Obdobia musia vyplniť celý rok.

Školský rok nie je totožný s kalendárnym rokom. Môžete ho nastaviť podľa potrieb vašej školy, no najlepšie je ho nastaviť tak, aby každý deň patril buď do jedného školského roka alebo do druhého. Školské roky sa nemôžu prekrývať.

Ak chceme systém SchoolTool začať používať, je potrebné nastaviť rok a to je najjednoduchšie cez webové rozhranie.

Prihláste sa ako správca (manager), kliknite na Spravovať, a potom na Školské roky:

_images/empty-years.png

Klikneme na tlačidlo Nový školský rok, zadáme názov školského roka, zadáme dátumy pre začiatok a koniec školského roka a nakoniec klikneme na Pridať. Názov roka by mal byť taký stručný, ako je to možné, pretože sa bude často využívať vo forme odkazu.

Klikneme na tlačidlo [...], čím vyvoláte kalendár a môžete vybrať dátum. Dátum môžeme zadať aj ručne, musíme však použiť formát RRRR-MM-DD.

_images/new-year.png

Týmto vytvoríme nový rok, a preto že je to jediný rok v systéme, ihneď sa stane “aktívny” a zobrazí sa ako odkaz na hornej lište.

_images/year-created.png

Aby údaje zostali organizované a archivované, tento rok bude “obsahovať” veci ktoré budeme vytvárať ako obdobia, kategórie, skupiny a rozvrhy.

SchoolTool - Vytváranie období

Obdobia sú časové úseky školského roku, ktoré ktoré sa zhodujú s trvaním vyučovacích predmetov, napríklad polroky alebo štvrťroky.

Ak napríklad pracujeme s rovnakou skupinou študentov podľa toho istého plánu po celý rok, budeme potrebovať jedno dlhé obdobie. Ak sa plán alebo skupina študentov mení na konci polroka alebo štvrťroka, definujeme podľa toho obdobia.

Medzi obdobiami neexistuje žiadna hierarchia, preto obdobie definujeme podľa najkratšej časovej jednotky, počas ktorej sa skupiny pravidelne stretávajú. Napríklad ak sa niektoré skupiny stretávajú počas celého roka, niektoré sa stretávajú pol roka, a niektoré iba štvrť roka, definujeme štvrťročné obdobia.

In almost every case, you end up needing terms in SchoolTool. This is easiest to do through the web interface.

V tomto príklaade vytvoríme jeden polrok.

Prihlásime sa ako “manager,” a klikneme na aktívny škoslký rok. Aktívny školský rok bude zobrazený v hornej ponuke odkazov. Potom klikneme na odkaz Pridať nové obdoie nad odkazom Skupiny:

_images/empty-terms.png

Zadáme názov obdobia. Kliknutím na [...] vyberieme dátum začiatku a konca. Potom klikneme na Ďalej.

_images/term-add.png

Potom uvidíme zobrazenie kalendára, v ktorom môžeme určiť, ktoré dni bude prebiehať vyučovanie, a ktoré bude voľno a prázniny. Ak je dátum čierny, znamená  to, že v ten deň bude vyučovanie, ak je dátum červený je voľno. Každý deň kedy sa žiaci nachádzajú v škole, by mali byť čierne. Učitelia môžu byť v práci aj počas dní označených červenou farbou.

Ako príklad nastavíme bežný pracovný týždeň od pondelka do piatka a nastavíme zimné a jesenné prázdniny:

_images/term-daily.png

Keď dokončíme nastavovanie, klikneme na Pridať obdobie:

_images/term-added.png

Ak budeme chcieť obdobie upraviť, klikneme na jeho meno a vyberieme Upraviť.

SchoolTool - Navrhnutie rozvrhu

Vytvorenie rozvrhu je nevyhnutné, aby sme určili kedy sa budú skupiny stretávať. SchoolTool je navrhnutý tak, aby rozumel rôznorodosti rozvrhov. Nastavenie rôznorodých rozvrhov je však trochu zložité, preto ak sa tomu dá vyhnúť, odporúčame to urobiť.

Ak sa chystáme systém SchoolTool využiť na evidenciu dochádzky, potrebujeme harmonogram zvonenia. Kalendár a rezerváciu zdrojom môžeme využívať aj bez harmonogramu zvonenia, ale v tom prípade nebudeme môcť požívať niektoré školské funkcie kalendára. Ak SchoolTool budeme používať iba ako učiteľský zápisník, nepotrebujeme kalendár. Niektoré prídavné moduly systému SchoolTool (ako napríklad CanDo) tiež nepotrebujú kalendár.

Nastavenie rozvrhov cez webové rozhranie

V tejto časti si to predvedieme na jednom často využívanom príklade. Najdôležitejšou vecou pri nastavovaní je toto: Ak nám systém ponúkne na výber možnosti, z ktorých jedna má pre nás zmysel a druhá nie, tak vybrať tú prvú.

Zoberme prípad, že sa každá skupina stretáva v určitý čas v pondelok, stredu a piatok, alebo v určitý čas v utorok a štvrtok. Budeme mať tri vyučovacie hodiny v pon./str./pia. a dve hodiny v uto./štv. tak, ako na obrázku:

_images/tt-table.png

Ak chceme vytvoriť harmonogram zvonenia, prihlásime sa ako “manager”, vyberieme aktívny školský rok (medzi odkazmi nad červeným pruhom), a potom vyberieme Rozvrhy hodín:

_images/empty-timetables.png

Klikneme na tlačidlo Nový rozvrh.

Zadáme názov rozvrhu. Alebo môžeme ponechať slovo default.

_images/tt-name.png

Náš harmonogram zvonenia bude založený na dňoch v týždni. To znamená, že niektoré triedy sa budú stretávať v pondelky, stredy a piatka, a iné v utorky a štvrtky, preto vyberieme Dni v týždni.

_images/tt-cycle.png

Pretože vyučovanie v utorky a štvrtky začína v iný čas, ako pon./str./pia., na ďalšej strane vyberieme Rôzne časy:

_images/tt-begin.png

Teraz zadám začiatok a koniec každej hodiny do jednotlivých dní. Tento formulár vyžaduje presný zápis v 24 hodinovom formáte tak, ako je vidno na obrázku:

_images/tt-times.png

Na našej škole neplatí, že vyučovacie hodiny Majú označenia (napríklad “A,” B,” atď.), ale sú jednoducho Rozlišované podľa času (napr. hodina o 9:00):

_images/tt-names.png

Funkcionalita triednickej hodiny zatiaľ nie je implementovaná SchoolTool preto na túto otázku stačí odpovedať Nie:

_images/tt-homeroom.png

Ak všetko fungovalo tak ako malo, mali by sme videť toto:

_images/tt-success.png

Keď teraz klikneme na odkaz default (čo je meno, ktoré sme na začiatku dali rozvrhu) mali by sme uvidiet jeho časový harmonogram:

_images/tt-table.png

SchoolTool - Definícia predmetov

Systém SchoolTool rozlišuje dva pojmy “predmety” a “skupiny”. Predmety opisujú čo je obsahom výučby. A oddiely sú skutočné skupiny študentov, ktorí sa tento obsah učia. Napríklad “Matematika pre prvý ročník”, “Literatúra” a “Algebra II” sú predmety. “Algebra II o 9:30 v prvom polroku” alebo “Algebra II v druhom polroku 2009/2010” sú oddiely.

Tam kde učiteľ učiteľ učí všetky predmety stále tú istú skupinu detí, ako napríklad v materskej škôlke, môžeme buď všetko zadefinovať ako jeden predmet (“Škôlka”) alebo ich rozdeliť (“Škôlka - Kreslenie”, atď.). Môžeme si vybrať, čo nám lepšie vyhovuje. Veci ako “triednicka hodina”,  “konzultácie” alebo “prax”, ktoré prebiehajú počas naplánovaného času,  ale nemajú vyučovací charakter a nie sú hodnotené, sa tak isto považujú za predmety.

Skupiny sa nedajú vytvoriť bez predmentov, takže v každom type využitia systému SchoolTool, v ktorom potrebujeme študentov a učiteľov zaradiť do skupín, potrebujeme mať predmety. Veľké a komplikovanejšie školy si predmety môžu naimportovať z tabuľkových hárkov alebo  CSV súboru, aby ušetrili trochu času.

Predmety zoskupené podaľa rokov, preto sa dajú v ďalšom roku zaktualizovať bez toho, aby sme zmenili názvy alebo popis predmetov v predchádzajúcom roku.

Zadávanie predmetov prostredníctvom webovéhor rozhrania

Keď chceme vytvoriť predmety, prihlásime sa ako “manager,” klikneme na aktívny školský rok a potom na Predmety:

_images/course-index.png

Potom klikneme na tlačidlo Nový predmet a vyplníme fromulár. Názov je povinný; popis je voliteľný:

_images/add-course.png

Po kliknutí na Pridať by sme mali vidieť nový predmet:

_images/index-with-course.png

Zadávanie predmotov pomocou CSV formátu

Názvy predmetov, popisy a identifikátory sa tiež dajú naimportovať z textového súboru.

Na stránke so zoznameom predmetov vyberieme Importovať predmety. Môžeme nahrať buď textový súbor z lokálneho systémeu alebo použiť pole, do ktorého hodnoty buď skopírujeme z iného dokumentu alebo napíšeme ručne.

_images/import-courses.png

Formát, ktorý je potrebné použiť, je jednoduchý:

názov, popis (voliteľný), identifikátor (voliteľný)

Keď sme pripravený pokračovať, stlačíme Odoslať a ak import prebehosl úspečne, zobrazí sa správa “Import CSV textu prebehol úspešne”. Kliknutím na Zobraziť sa dostaneme späť do zoznamu predmetov:

_images/index-with-courses.png