Firestarter - Vývoj programu

Firestarter - O vývoji programu

Firestarter je projekt s otvoreným zdrojovým kódom, a preto sú vítané príspevky od komunity. Ak chcete pomôcť s vývojom programu Firestarter, mali by ste začať prihlásením do mailovej diskusie Firestarter a prediskutovať s nami vaše návrhy. Našich hlavných vývojárov môžete kontaktovať aj priamo.

Ak nám chcete pomôcť, nemusíte byť len programátor. Hľadáme všetky druhy pomoci:

  • Dokumentácia
    Potrebujeme ľudí na dokončenie dokumentácie, vytváranie návodov, skúmanie pokročilých tém a podobne.
  • Grafika
    Stále hľadáme nikoho kto by vyrobil nové ikony, logá, a obrázky pre webovú stránku. Ak máte takéto zručnosti a chuť pomôcť, môžete nás ihneď kontaktovať.
  • Preklad
    Firestarter je preložený do asi 40 jazykov, ale preklady je potrebné udržiavať čo predstavuje veľa práce. Preklady sú koordinované pomocou systému GNOME Translation Project, ak chcete pomôcť, pripojte sa do Slovenského lokalizačného tímu.
  • Vytváranie balíkov pre distribúcie
    Takmer všetky binárne balíky programu Firestarter sú vytvorené používateľmi. Ak používate distribúciu, ktorá ešte neponúka na inštaláciu tento program cez binárny balík, môžete ho sami vytvoriť a poslať nám ho.
  • <Iné zručnosti>
    Vy sami viete najlepšie v čom ste dobrý a ako by ste nám mohli pomôcť.

Ľudia, ktorí by chceli pracovať na programe ako programátori by mali sledovať našu vývojovú CVS verziu. Prístup do CVS sa udeľuje prostredníctvom GNOME CVS servera a je otvorený pre všetkých vývojárov GNOME.

Tak sa pridajte, užite si zábavu, získajte veľa skúseností a kúsok uznania zo strany komunity.

Firestarter - Získanie vývojovej verzie cez CVS

Firestarter je vyvíjaný za pomoci systému na správu verzií s názvom CVS. Tento systém umožňuje viacerým vývojárom na projekte pracovať súčasne. Skopírovaním kódu z CVS úložiska získate vývojovú verziu programu Firestarter. Použitie verzie zo systému CVS je určené pre testerov, vývojárov a používateľov, ktorí potrebujú mať prístup k najnovšiemu kódu.

CVS vydania programu Firestarter nie sú stabilnými vydaniami kvalitného kódu. Ak sa chcete získať poslednú stabilnú verziu, môžete ju stiahnuť ako skomprimovaný súbor s príponou .tar z domovskej stránky programu Firestarter. Neodporúčame používať CVS verziu ak sa nechcete zapojiť do vývoja a pomôcť nám program vylepšiť.

Kód programu Firestarter je udržiavaný pomocou CVS servera projektu GNOME. Ak si chcete skopírovať pracovnú verziu, zadajte nasledujúce príkazy do terminálu:

[bash]$ export CVSROOT=':pserver:anonymous@anoncvs.gnome.org:/cvs/gnome'
[bash]$ cvs login
(Logging in to anonymous@cvs.firestarter.sourceforge.net)
CVS password:

Jednoducho stlačte Enter bez zadávania hesla.

 [bash]$ cvs -z3 checkout firestarter 

Zdrojový kód sa stiahne do podpriečinka 'firestarter'. Ak ho chcete skompilovať, vojdite do podpriečinka 'firestarter' a zadajte nasledujúce príkazy:

[bash]$ ./autogen.sh --sysconfdir=/etc
[bash]$ make
Môžete si tiež stiahnuť modul gnome-common module cez CVS (cvs -z3 checkout gnome-common) a nainštalovať ho pred tým, ako spustíte autogen. Ak všetko prebehne dobre zadajte nasledujúci príkaz s právami používateľa root:
 [bash]$ make install

Získanie novej aktuálnej CVS verzie

Ak už máte stiahnutý kód programu Firestarter z CVS servera, môžete zadať nasledujúce príkazy, ktoré aktualizujú vašu kópiu na aktuálnu verziu:

[bash]$ cd [copy_of_current_CVS_source_code]/
[bash]$ export CVSROOT=':pserver:anonymous@anoncvs.gnome.org:/cvs/gnome'
[bash]$ cvs login
(Logging in to anonymous@cvs.firestarter.sourceforge.net)
CVS password:

Znova stlačte Enter bez zadania hesla.

[bash]$ cvs -z3 update -Pd firestarter