Inštalačná príručka Ubuntu pre správcov siete

Tu môžete nájsť informácie o tom, ako nainštalovať Ubuntu z tzv. Alternate CD. Alternate CD ponúka oproti štandardnému Desktop CD pokročilé možnosti inštalácie Ubuntu.

Inštrukcie o tom, ako používať Desktop CD, sa nachádzajú na stránke Inštalácia operačného systému Ubuntu.

Vzhľadom na to že preklad tohto návodu potrvá určitý čas, počas ktorého sa určite čoraz viac začnú používať počítače so 64 bitovou architektúrou, zameriame sa práve na preklad príručky pre túto architektúru. V prípade, že budete inštalovať Ubuntu pre starší typ architektúry i386, návod môže byť v niečom nepresný.

 

Copyright © 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 the Debian Installer team

Copyright © 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Canonical Ltd.

 

Podmienky používania

 

Abstrakt

Tento dokument obsahuje inštrukcie na inštaláciu systému Ubuntu 9.04 (s kódovým označením Jaunty Jackalope) pre architektúru IA-64 (ia64). Obsahuje rozsiahlejšie informácie o tom, ako dostať maximum z vašej novej inštalácie Ubuntu.

Inštalácia systému Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” pre ia64

Teší nás, že ste sa rozhodli skúsiť Ubuntu, a mame istotu, že zistíte, že distribúcia Ubuntu GNU / Linux je jedinečná. Ubuntu spája vysoko kvalitný slobodný softvér z celého sveta do jedného koherentného celku. Veríme, že zistíte, že výsledok je naozaj viac ako len pozliepanie častí.

Chápeme, že mnohí z vás chcú inštalovať Debian bez toho, aby čítali túto príručku. Inštalátor Ubuntu je navrhnutý tak, aby to bolo možné. Ak nemáte čas čítať celú inštalačnú príručku, odporúčame, aby ste si prečítali časť Inštalácia - ako na to, ktorá vás prevedie základnou inštaláciou. Odkaz na tento manuál môžete použiť ak sa chcete dozvedieť o pokročilých možnostiach alebo keď sa niečo nedarí . Časť Inštalácia - ako na to, môžete nájsť v prílohe A, Installation Howto.

Dúfame, že si nájdete čas prečítať väčšinu z tejto príručky, a že vám poskytne mnoho informácií, ktoré vám zjednodušia proces inštalácie.

Vitajte v Ubuntu

Táto kapitola obsahuje informácie o tom, čo je to projekt Ubuntu a čo je to projekt Debian, na ktorom je projekt Ubuntu založený. Ak už poznáte históriu projektu Ubuntu, pokojne môžete preskočiť túto kapitolu.

Čo je Ubuntu?

Ubuntu je plnohodnotný desktopový operačný systém s jadrom Linux, ktorý je voľne dostupný s podporou od komunity aj s odbornou platenou podporou. Komunita Ubuntu je postavená na myšlienkach zhrnutých v Manifeste Ubuntu: softvér má byť dostupný zadarmo, softvérové nástroje majú byť použiteľné ľuďmi v ich rodnom jazyku a majú brať ohľad aj na ľudí s postihnutím, ľudia by mali mať právo prispôsobovať a meniť svoj softvér podľa svojej potreby.

  • Ubuntu bude vždy zadarmo a nebude ani žiaden poplatok za tzv. "podnikovú verziu". Aj to najlepšie z našej práce dávame k dispozícii všetkým ľuďom za rovnakých slobodných podmienok.
  • Ubuntu obsahuje veľmi kvalitnú a ústretovú infraštruktúru na vytváranie prekladov, ktorú komunita slobodného softvéru dáva k dobru, aby tak urobila Ubuntu použiteľné pre čo najviac ľudí.
  • Ubuntu sa dodáva v pravidelných cykloch. Nová verzia je dostupná každých šesť mesiacov. Môžete používať súčasnú alebo vývojovú verziu. Každá verzia bude podporovaná po dobu 18 mesiacov.
  • Ubuntu je úplne založené na princípoch vývoja otvoreného softvéru, nabádame ľudí aby požívali otvorený softvér, aby ho vylepšovali a šírili ďalej.

Ubuntu je sytém vhodný rovnako pre osobné počítače ako aj pre servery. Aktuálna verzia Ubuntu podporuje architektúry Intel x86 (PC kompatibilné s IBM), AMD64 (Hammer) a PowerPC (Apple iBook a Powerbook, G4 a G5). Ubuntu obsahuje viac ako 1000 kusov softvéru, vrátane linuxového jadra verzie 2.6 a grafického prostredia GNOME 2.26 a zahŕňa všetky štandardné desktopové aplikácie vrátane aplikácií na spracovanie textu a tabuliek, aplikácií prácu v sieti Internet, softvér na vytvorenie webového servera, spracovanie emailov, programovacie jazyky a nástroje a samozrejme aj niekoľko hier.

Sponzorstvo spoločnosti Canonical

Projekt Ubuntu sponzoruje spoločnosť Canonical Ltd. Canonical nepredáva licencie na používanie Ubuntu, a nebude to v žiadnom prípade robiť ani v budúcnosti. Obchodným artiklom spoločnosti Canonical je poskytovanie technickej podpory a profesionálnych služieb súvisiacich s Ubuntu. Odporúčame tiež ďalšie spoločnosti, ktoré ponúkajú pre Ubuntu podporu. Zoznam týchto spoločností nájdete na tomto webe.

Čo je Debian?

Debian je nezisková organizácia, ktorá sa venuje vývoju slobodného softvéru a šíreniu myšlienok slobodného softvéru. Debian vznikol v roku 1993, keď Ian Murdock adresoval otvorenú výzvu softvérovým vývojárom, aby spolu vytvorili ucelenú a koherentnú softvérovú distribúciu založenú na relatívne novom linuxovom jadre. Relatívne malá skupina zasvätených nadšencov, pôvodne financovaná zo zdrojov organizácie Free Software Foundation a ovplyvnená filozofiou GNU, sa v priebehu rokov rozrástla do organizácie pozostávajúcej z asi 1000 vývojárov Debianu.

Vývojári Debianu sú zapojený do rôznych aktivít vrátane administrácie Webu a FTP , grafickému dizajnu, analýze legálnosti a softvérovým licenciám, písaniu dokumentácie a samozrejme správe softvérových balíkov.

V záujme rozširovania našej filozofie a v snahe prilákať vývojárov, ktorí veria tomu, čo Debian predstavuje, v rámci projektu Debian sme publikovali množstvo dokumentov, ktoré vysvetľujú naše hodnoty a sú zároveň aj príručkou pre tých, ktorý chcú vedieť, čo to znamená byť vývojár Debianu:

  • Debian Social Contract (spoločenská zmluva Debianu) definuje záväzky prispievateľov Debianu pre komunitu slobodného softvéru. Ktokoľvek, kto súhlasí s dodržiavaním spoločenskej zmluvy sa môže stať prispievateľ. Každý prispievateľ môže vytvoriť nový softvér a začleniť ho do Debianu - za predpokladu, že softvér spĺňa naše kritériá slobodnosti softvéru a balíček spĺňa naše štandardy kvality.
  • Debian Free Software Guidelines (pravidlá pre slobodný softvér Debianu) je jasný a výstižný súhrn kritérií, ktoré Debian kladie na slobodný softvér. Tento dokument je veľmi vplyvný dokument, má vo svete slobodného softvéru veľký vplyv a je základom pre samotnú definíciu slobodného softvéru - The Open Source Definition.
  • Debian Policy Manual (manuál politiky Debianu) obsahuje rozsiahle špecifikácie štandardov kvality projektu Debian. 

Vývojári Debianu sú tiež zainteresovaní v mnohých ďalších projektoch; niektoré priamo súvisia s Debianom, iné sa dotýkajú celej Linuxovej komunity. Uvedieme niekoľko príkladov:

  • Linux Standard Base (LSB) - štandardný základ Linuxu je projekt zameraný na štandardizáciu základného systému GNU/Linux, ktorý umožňuje vývojárom softvéru a hardvéru tretích strán jednoducho navrhovať programy a ovládače hardvéru pre Linux ako taký, miesto toho aby ich museli navrhovať pre každú distribúciu GNU/Linux zvlášť.

  • Filesystem Hierarchy Standard (FHS) - štandardná hierarchia súborového systému sa snaží štandardizovať rozmiestnenie súborov v súborovom systéme Linuxu. FHS umožňuje vývojárom sústrediť sa na tvorbu programu, bez toho aby sa zapodievali tým, kam sa jednotlivé súbory majú v jednotlivých distribúciách GNU/Linux nakopírovať.

  • Debian Jr. je vnútorný projekt, ktorého cieľom je zistiť či Debian má čo ponúknuť naším najmladším používateľom.

Viac informácií o Debiane, nájdete na stránke Debian FAQ.

Ubuntu a Debian

Ubuntu a Debian sú rozdielne no paralelné a úzko previazané systémy. Projekt Ubuntu sa snaží projekt Debian doplniť v nasledujúcich oblastiach:

Výber balíkov

Ubuntu neposkytuje bezpečnostné aktualizácie a profesionálnu podporu pre všetky balíky dostupné vo svete otvoreného softvéru, ale vyberá si sadu balíkov, ktoré tvoria ucelený a komplexný desktopový operačný systém a poskytuje podporu iba pre túto sadu balíkov.

Užívatelia, ktorý chcú mať prístup ku všetkým balíkom, Ubuntu poskytuje súčasť "universe" (sada balíkov), z ktorej si používatelia systému Ubuntu môžu nainštalovať poslednú verziu balíka, ktorá nie je obsiahnutá podporovanej sade. Väčšina balíkov obsiahnutých v Ubuntu universe, sa nachádza aj v systéme Debian, aj keď existujú aj iné zdroje, z ktorých sa do sady universe balíky tiež pridávajú. Viac informácií o štruktúre webovej distribúcie Ubuntu sa nachádza na stránke o súčastiach Ubuntu.

Vydania

Ubuntu vytvára nové vydanie každých šesť mesiacov a toto vydanie podporuje 18 mesiacov vydávaním každodenných bezpečnostných opráv a záplat na kritické chyby.

Pri príprave nového vydania Ubuntu, “zmrazíme aktuálny stav archívu vývojovej verzie Debianu (sid). Vychádzame z verzie sid a postupne pridávame vlastné vylepšenia, pričom sa zameriavame na zostavenie vydania, ktoré je nezávislé od prípravy vydania Debianu. Tento spôsob je nevyhnutný, pretože kritériá vydania sú veľmi odlišné oproti Debianu.

Napríklad aj je balík vylúčený z Debian testing, pretože sa nedal zostaviť na všetkých jedenástich podporovaných architektúrach, ktoré sú podporované verziou Debian sarge, pre Ubuntu takýto balík môže byť postačujúci ak funguje na troch architektúrach, ktoré Ubuntu podporuje. Balík sa tiež do verzie Debian testing nemusí dostať aj kvôli tomu, že spôsobuje kritickú chybu vo vydaní, táto chyba sa však vo vydaní Ubuntu nemusí prejaviť.

Ako komunita sme si zvolili určité miesta, v ktorých sa odlišujeme od Debianu takým spôsobom, aby sme minimalizovali rozdiely medzi Debianom a Ubuntu. Napríklad zvyčajne do vydania zvolíme najnovšiu verziu Gnome miesto staršej verzie, ktorú obsahuje Debian a snažíme sa o to isté aj s ostatnými kľúčovými súčasťami architektúry, ako sú napríklad X alebo GCC. Tieto rozhodnutia sú zapísané v zozname kľúčových cieľov pre dané vydanie a cieľom našej komunity je zabezpečiť, aby všetky ciele boli naplnené pred uvoľnením vydania.

Komunita vývojárov

Mnoho vývojárov Ubuntu patrí tiež medzi uznávaných členov komunity Debianu. Títo vývojári aktívne prispievajú do Debianu vrámci práce na Ubuntu priamo v Debiane.

Keď vývojári Ubuntu opravia chyby ktoré sa nachádzajú aj v balíkoch Debianu -- vďaka tomu, že sú projekty prepojené, sa to stáva často -- zašlú opravy chýb vývojárom Debianu zodpovedným za daný balíček v Debiane a vytvoria URL adresu systéme na hlásenie chýb Debianu. Dlhodobým cieľom tejto práce je aby záplaty vytvorené tímom, ktorý sa venuje iba Ubuntu, sa ihneď dostali aj do balíkov Debianu, kde ich správcovia Debianu radi spracujú.

Členovia tímu Ubuntu môžu zmeniť akýkoľvek balík, aj ak je spravovaný niekým iným. Správcovia Ubuntu privítajú ak oprava vyrieši problém, tým zároveň podnecujeme diskusiu medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o daný balík aby sme zlepšili spoluprácu a odstránili hádky medzi správcami.

Sloboda a filozofia

Debian a Ubuntu sú založené na rovnakej filozofii slobodného softvéru. Obe skupiny sa zaviazali, že budú vytvárať operačný systém slobodného softvéru.

Rozdiel medzi skupinami spočíva v rozdielnom postoji k súčastiam, ktoré nie sú aplikáciami (ako napríklad dokumentácia, písma (fonty), firmware zariadení) a neslobodnému softvéru. Debian distribuuje malé množstvo neslobodného softvéru zo svoji internetových serverov. Ubuntu distribuuje zo svojich internetových serverov aj neslobodné ovládače ako súčasť "restricted" ale nedistribuuje žiadne ďalšie softvérové aplikácie, ktoré nespĺňajú licenčné podmienky, ktoré si Ubuntu stanovilo.

Ubuntu a ostatné odvodeniny Debianu

Existuje mnoho ďalších distribúcií, ktoré používajú rovnakú základnú infraštruktúru (balíky a formát archívov). Ubuntu sa od nich odlišuje v mnohých smeroch.

Po prvé, Ubuntu odosiela záplaty priamo do Debianu hneď ako sú chyby opravované pri vytváraní nového vydania Ubuntu, nie až po tom ako je vydanie hotové. Ostatné distribúcie založené na Debiane, zverejnia zdrojový kód a záplaty ako "veľký tresk" pri vydaní novej verzie, preto je ich veľmi obtiažne spätne začleniť do upstreamu HEAD.

Po druhé, Ubuntu disponuje množstvom prispievateľov, ktorí sú zároveň vývojármi Debianu. Mnoho ďalších distribúcií založených na Debiane nemá ani jedného prispievateľa, ktorý je zároveň aktívnym vývojárom Debianu.

Po tretie, Ubuntu vytvára častejšie a čerstvejšie vydania. Naša politika vydávania novej verzie každých šesť mesiacov je jedinečná vo svete Linuxových distribúcií. Ubuntu vám chce poskytnúť stabilný a bezpečný obraz toho najlepšieho zo sveta otvoreného softvéru.

Čo je GNU/Linux

GNU/Linux je operačný systém: séria programov, ktoré interagujú z počítačom a spúšťajú iné programy.

Operačný systém sa skladá z rôznych základných programov, ktoré potrebuje váš počítač na to, aby mohol komunikovať a prijímať pokyny od používateľov, čítať a zapisovať dáta na diskoch, páskach, tlačiť na tlačiarniach, kontrolovať využitie pamäte a spúšťať ďalšie programy. Najdôležitejšou časťou operačného systému je jadro. V systéme GNU/Linux je jadrom Linux. Zvyšok systému sa skladá z ďalších programov, z ktorých väčšina bola vytvorená v rámci projektu GNU. Vzhľadom k tomu, že samotné linuxové jadro netvorí funkčný operačný systém, je vhodnejšie používať termín "GNU/Linux", miesto skráteného termínu "Linux", ktorý sa na označenie operačného systému často používa.   

Linux je vymodelovaný podľa operačného systému Unix. Od počiatku vývoja bol Linux navrhovaný ako viac-úlohový a viac-používateľský operačný systém. Tieto fakty robia Linux odlišným od ostatných dobre známych operačných systémov. Linux je však ešte viac odlišný ako si viete predstaviť. V porovnaní s ostatnými operačnými systémami Linux nikto nevlastní. Väčšina jeho vývoja pochádza od neplatených dobrovoľníkov.

Vývoj toho, čomu dnes hovoríme GNU/Linux sa začal v roku 1984, keď organizácia Free Software Foundation začala vývoj slobodného systému podobného Unixu s názvom GNU.

Projekt GNU vytvoril kompletnú sadu slobodných softvérových nástrojov určených pre operačný systém Unix™ a operačné systémy jemu podobné ako napríklad Linux. Tieto nástroje umožňovali požívateľom vykonávať rôzne úlohy od bežných (ako napríklad kopírovanie či presúvanie súborov v systéme) po pokročilé (ako napríklad zápis a kompilovanie vlastných programov či sofistikovanú úpravu dokumentov v rôznych formátoch).

Aj keď k vývoju Linuxu prispelo mnoho skupín a jednotlivcov, najväčším prispievateľom je stále organizácia Free Software Foundation, ktorá nielen že vytvorila väčšinu nástrojov používaných v Linuxe, ale vytvorila aj filozofiu komunity, ktorá umožnila vzniknutiu Linuxu.

Jadro - Linux kernel sa prvý krát objavilo v roku 1991, keď fínsky študent informatiky Linus Torvalds veľmi skorú verziu tohto jadra, ktorá mala slúžiť ako náhrada jadra pre systém Minix, odoslal do diskusnej skupiny Usenet s adresou comp.os.minix. Viac informácii sa dozviete na medzinárodnej stránke o histórii Linuxu Linux History Page.

Linus Torvalds pokračoval v koordinovaní niekoľko stoviek vývojárov za pomoci niekoľkých dôveryhodných. Informácie o mailovej diskusnej skupine linux-kernel sa nachádzajú na stránke linux-kernel mailing list FAQ.

Používatelia Linuxu majú nesmiernu slobodu vo výbere svojho softvéru. Napríklad si používatelia Linuxu môžu vybrať z tucta rôznych príkazových riadkov a niekoľkých grafických prostredí. Tento výber je často mätúci pre používateľov iných operačných systémov, pretože nie sú zvyknutí uvažovať o príkazovom riadku alebo grafickom prostredí ako o niečom, čo môžu zmeniť.

Linux sa tiež oproti väčšine ostatných operačných systémov vyznačuje oveľa menšou pravdepodobnosťou zrútenia, schopnosťou spustiť viac aplikácii súčasne a väčšou bezpečnosťou. Kvôli týmto výhodám je Linux najrýchlejšie rozvíjajúcim sa systémom na trhu serverov. V súčasnosti sa však Linux stáva čoraz viac populárny aj pre domácich používateľov a podnikateľov.

Získanie Ubuntu

Informácie o tom ako Ubuntu stiahnuť z Internetu nájdete na webovej stránke Stáhnout (v českom jazyku) alebo download (v anglickom jazyku). Stránka list of Ubuntu mirrors obsahuje kompletný zoznam oficiálnych zrkadiel Ubuntu, takže môžete ľahko nájsť najbližšie, z ktorého bude sťahovanie najrýchlejšie. V čase prekladu tohto článku boli pre lokalitu Slovensko dostupné tri zrkadlá.

Slovakia 1 Gbps 3 zrkadlá
Antik computers & communications s.r.o. http ftp rsync 1 Gbps
Energotel, a.s. http ftp rsync 100 Mbps
Antik Computer & Communications http ftp rsync 100 Mbps

Ubuntu sa dá po nainštalovaní veľmi jednoducho aktualizovať. Inštalačný program nastaví systém tak, aby ste mohli aktualizácie po dokončení inštalácie stiahnuť a nainštalovať, ak je to potrebné.

Ziskanie najnovšej originálnej verzie tejto príručky

Originálna anglická verzia tejto príručky prechádza revíziami. Aktuálnu verziu tejto inštalačnej príručky nájdete na stránke official Install Manual pages.

Členenie inštalačnej príručky Ubuntu

Tento dokument má slúžiť najmä pre neskúsených používateľov Ubuntu (ktorí ho ešte neinštalovali). Príručku sme sa snažili napísať tak, aby k jej pochopeniu bolo potrebných čo najmenej vedomostí a skúseností. Predpokladáme však, že máte aspoň základnú predstavu o tom ako fungujú zariadenia vo vašom počítači.

Skúsení používatelia však v tomto dokumente môžu nájsť zaujímavé informácie, napríklad ohľadne minimálnych požiadaviek na systém, detaily o podpore hardvéru a podobne. Skúseným používateľom odporúčame niektoré časti tejto príručky preskočiť.

Snažili sme sa aby bola táto príručka napísaná chronologicky tak, aby vás krok za krokom previedla procesom inštalácie od začiatku po koniec. Toto sú kroky pri inštalácii Ubuntu, ktorým zároveň zodpovedajú jednotlivé kapitoly tejto príručky:

  1. Určenie toho, či hardvér spĺňa požiadavky pre nainštalovanie systému Kapitola 2, Systémové požiadavky Ubuntu.

  2. Záloha systému, vykonanie potrebného naplánovania a nastavenia hardvéru pred inštaláciou Ubuntu je popísaná v Chapter 3, Before Installing Ubuntu. Ak chcete mať na počítači viac systémov súčasne a pri štarte počítača sa medzi nimi prepínať, možno bude potrebné pripraviť miesto na disku pre nové diskové oddiely, ktoré bude používať Ubuntu.

  3. V Chapter 4, Obtaining System Installation Media sa dozviete ako získať potrebné inštalačné súbory pre jednotlivé metódy inštalácie.

  4. Chapter 5, Booting the Installation System popisuje zavedenie inštalačného systému. Táto kapitola hovorí aj o riešení problémov ktoré v tomto kroku môžu nastať.

  5. Vykonanie inštalačných krokov popisuje Chapter 6, Using the Ubuntu Installer. To predstavuje výber jazyka, nastavenie ovládačov periférií, nastavenie sieťového pripojenia, nastavenie toho, či majú byť inštalačné súbory získané priamo zo servera Ubuntu (ak neinštalujete z CD disku), nastavenie diskových oddielov, výber a inštalácia súčastí systému. (Niektoré podrobnejšie informácie o nastavovaní diskových oddielov sú vysvetlené v časti Appendix C, Partitioning for Ubuntu.)

  6. Zavedenie čerstvo nainštalovaného systému popisuje Chapter 7, Booting Into Your New Ubuntu System.

Po nainštalovaní systému si môžete ešte prečítať Chapter 8, Next Steps and Where to Go From Here. Táto kapitola vysvetľuje kde sa dajú nájsť ďalšie informácie o Unixe a Ubuntu a ako sa dá zmeniť jadro.

Ďalšie informácie o tejto príručke a o tom ako ju vylepšiť, sa nachádza v Appendix E, Administrivia.

O copyrigte a softvérových licenciách

Sme si istí, že poznáte niektoré z licencií, ktoré sa používajú s najväčším komerčným softvérom - zvyčajne hovoria, že môžete použiť iba jednu kópiu softvéru na jednom počítači. Tento systém takýto druh licencie nemá rád. Budeme radi, ak kópie systému Debian GNU / Linux nainštalujete na každý počítač v škole, doma alebo v počítači, ktorý používate na podnikanie. Môžete požičiavať inštalačné médiá svojim priateľom a pomôcť im s inštaláciou na ich počítačoch! Môžete dokonca vyrobiť tisíce kópií a predávať ich - s niekoľkými obmedzeniami. Systém Ubuntu môžete voľne inštalovať a používať pretože je založený na slobodnom softvéri.

Slovo slobodný neznamená, že softvér nemá copyright a neznamená to, že CD disky, ktoré obsahujú softvér sa musia distribuovať bezplatne. Slobodný softvér znamená to, že licencia jednotlivých programov nevyžaduje platiť za právo distribuovania alebo používania týchto programov. Slobodný softvér tiež znamená nielen to, že ho môže ktokoľvek rozšíriť, prispôsobiť a pozmeniť, ale tiež to, že môžete ďalej šíriť výsledky svojej práce.

[Note]

Projekt Ubuntu ako pragmatický ústupok svojim používateľom ponúka aj softvérové balíky, ktoré nespĺňajú naše kritéria slobodnosti. Tieto balíky nie sú súčasťou oficiálnej distribúcie, ale sú dostupné z úložiska multiverse, ktoré je súčasťou zrkadiel Ubuntu. Ak si chcete pozrieť ako vyzerá obsah archívov navštívte stránku Ubuntu web site.

Mnoho programov v systéme spadá pod licenciu GNU General Public License, ktorú tiež často označujeme GPL. GPL licencia vyžaduje aby bol súčasne dostupný zdrojový kód programu, ktorý šírite v binárnej podobe. Toto obmedzenie, ktoré licencia kladie, umožňuje ostatným používateľom modifikovať softvér. Toto ustanovenie o zdrojovom kóde[1] je platné pre všetky programy, ktoré obsahuje systém Ubuntu.

Existuje niekoľko ďalších foriem copyrightu a softvérových licencií, ktoré sa používajú pre programy v Ubuntu. Informácie o týchto licenciách nájdete pre každý balík v súbore /usr/share/doc/meno-balika/copyright po nainštalovaní príslušného balíka do systému.

Viac informácií o licenciách a o tom ako Ubuntu určuje či je softvér dostatočné slobodný na to, aby mohol byť zaradený do hlavnej distribúcie, nájdete v popise licenčnej politiky Ubuntu na stánke Ubuntu License Policy.

Najdôležitejším faktom je to, že tento softvér nemá žiadnu záruku. Programátori, ktorí vytvorili tento softvér, to urobili pre prospech celej komunity. Nemôžeme zaručiť, že program bude vhodný na účely, na ktoré ho chcete použiť. Máte však k dispozícii zdrojové kódy tohto programu, a preto si ho môžete prispôsobiť vašim potrebám a využívať zmeny, ktoré vykonajú ostatní, ktorí takýmto spôsobom pomáhajú rozvoju slobodného softvéru.



[1] Viac informácií o to ako nájsť, rozbaliť a zostaviť binárne súbory zo zdrojových kódov Ubuntu nájdete na strénke Debian FAQ, v časti Basics of the Debian Package Management System.

Systémové požiadavky Ubuntu

Táto časť obsahuje informácie o hardvéri, ktorý potrebujete, aby ste mohli na svoj počítač nainštalovať Ubuntu. Nájdete tu tiež odkazy na ďalšie informácie o zariadeniach podporovaných GNU a Linuxom.

Hardvér podporovaný Ubuntu

Ubuntu nemá žiadne vyššie požiadavky oproti požiadavkám, ktoré má jadro Linuxu a sada nástrojov GNU. Vďaka tomu, môžete Ubuntu spustiť na každej architektúre a platforme, na ktorú bolo portované jadro Linuxu, libc, gcc, atď., a pre ktoré existuje port Ubuntu.

Miesto toho aby sme popisovali všetky najrôznejšie hardvérové konfigurácie, ktoré sú podporované 64 bitovou verziou Ubuntu, povieme len základné informácie, ktoré doplníme odkazmi na podrobnejšie informácie.

Podporované architektúry

Ubuntu 9.04 podporuje tri hlavné architektúry a niekoľko variánt každej architektúry známej ako flavors. Pre tri ďalšie architektúry (HP PA-RISC, Intel ia64, a IBM/Motorola PowerPC) existujú neoficiálne porty.

Architektúra Označenie UbuntuPodarchitektúra Odroda
Intel x86-based i386    
AMD64 & Intel EM64T amd64    
HP PA-RISC hppa PA-RISC 1.1 32
PA-RISC 2.0 64
Intel IA-64 ia64    
IBM/Motorola PowerPC powerpc PowerMac pmac
Sun SPARC sparc sun4u sparc64
sun4v    

Procesor, základná doska, grafická karta

Úplný zoznam podporovaných zariadení nájdete na stránke Linux Hardware Compatibility HOWTO. Táto kapitola hovorí len o základných požiadavkách.

Procesor

64 bitová verzia Ubuntu podporuje oba typy procesorov AMD64 aj Intel EM64T.

Notebooky

Notebooky sú tiež podporované, väčšina z nich bude fungovať bez nutnosti čokoľvek meniť. V prípade, že notebook obsahuje neštandardný alebo špecializovaný hardvér, niektoré funkcie notebooku nemusia fungovať. Ak sa chcete dozvedieť, či GNU/Linux bude fungovať práve na vašom notebooku, pozrite si stránku Linux Laptop pages.

Viacero procesorov

Podora viacerých procesorov — tiež nazývaná symetrický multiprocessing alebo SMP — je v tejto architektúra tiež dostupná. Štandardné jadro Ubuntu 9.04 je skompilované s podporou SMP-alternatives. To znamená, že si jadro automaticky zistí počet procesorov (alebo jadier) a automaticky vypne podporu SMP ak sa nachádza na systéme s jedným procesorom.

Podpora grafickej karty

Na zobrazenie konzoly terminálu postačuje akákoľvek grafická karta kompatibilná s VGA. Skoro každá moderná grafická karta je s týmto štandardom kompatibilná. Staršie typy štandardov ako CGA, MDA, alebo HGA by mali tiež fungovať, za predpokladu, že nechcete použiť grafické rozhranie X11. Pri inštalácii Ubuntu z Alternate CD, ktorú popisujeme v tomto dokumente, sa X11 nepoužíva.

Podpora Ubuntu pre grafické rozhrania je závislá od toho, aké zariadenia podporuje kľúčové grafické rozhranie X.Org s názvom X11. Väčšina grafických kariet s rozhraním AGP, PCI a PCIe pracuje v X.Org spoľahlivo. Detaily o podporovaných grafických rozhraniach, kartách, monitoroch a zobrazovacích systémoch sa nachádzajú na stránke http://xorg.freedesktop.org/. Ubuntu 9.04 sa dodáva s X.Org verzie 7.3.

Hardvér na sieťové pripojenie

Drvivá väčšina sieťových kariet (NIC), ktorá je podporovaná jadrom Linux, je tiež podporovaná aj inštalačným systémom. Moduly s príslušným ovládačom by sa mali načítať automaticky. To zahŕňa väčšinu kariet s rozhraním PCI a PCMCIA.

ISDN je podporované ale nie počas inštalácie.

Bezdrôtové sieťové karty

Bezdrôtové siete sú vo všeobecnosti podporované tak dobre ako stále väčší počet bezdrôtových  adaptérov, ktoré sú oficiálne podporované jadrom Linuxu, aj keď mnoho z nich potrebuje nahrať nový firmvér. Bezdrôtové karty, ktoré nie sú oficiálne podporované jadrom Linuxu sú väčšinou pracujú v nainštalovanom systéme Debian GNU/Linux, ale nefungujú počas inštalácie.

Používanie bezdrôtovej siete počas inštalácie je stále vo vývoji a to či bude sieť fungovať závisí od typu adaptéra a konfigurácie vášho prístupového bodu. Ak nemáte žiadny iný sieťový adaptér, ktorý by ste mohli použiť počas inštalácie, stále máte možnosť nainštalovať Debian GNU/Linux resp. Ubuntu pomocou disku CD-ROM alebo DVD. Vyberte možnosť nekonfigurovania siete a inštaláciu iba tých balíkov, ktoré sa nachádzajú na CD/DVD. Po nainštalovaní (a reštarte počítača) môžete nainštalovať ovládač a firmvér, ktorý potrebujete a nakonfigurovať sieť ručne.

V niektorých prípadoch ovládač, ktorý potrebujete nie je dostupný ako balík Debianu. Môžete sa však pozrieť na Internete, či nie je dostupný zdrojový kód a ručne ho skompilovať. Ako sa to robí, to je už oblasť, ktorá je nad rámec tejto príručky. Ak nie je dostupný ovládač pre Linux, poslednou možnosťou je použitie balíka ndiswrapper, ktorý umožňuje použiť Windows ovládač.

Periférie a ostatný hardvér

Linux podporuje široký rozsah druhov hardvéru ako napríklad myši, tlačiarne, skenery, PCMCI a USB zariadenia. Avšak väčšina z týchto zariadení nie je počas inštalácie potrebná.

USB zariadenia vo všeobecnosti fungujú dobre, iba niektoré USB klávesnice vyžadujú dodatočnú konfiguráciu (pozrite si časť the section called “Hardware Issues to Watch Out For”).

Informácie o tom, či váš konkrétny hardvér bude fungovať v Linuxe nájdete na stránke Linux Hardware Compatibility HOWTO.

Zariadenia vyžadujúce firmvér

Okrem toho, že zariadenia potrebujú ovládač, niektoré vyžadujú aj tzv. firmvér alebo mikrokód, ktorý je potrebné nahrať do zariadenia aby bolo funkčné. Toto je veľmi častý prípad pri sieťových kartách (najme pri bezdrôtových adaptéroch), ale tiež niektoré USB zariadenia a tiež niektoré radiče diskov potrebujú firmvér.

Vo väčšine prípadov firmvér podľa kritérií projektu Debian GNU/Linux nie je slobodný, a preto nemôže byť začlenený do hlavnej distribúcie alebo inštalačného systému. Ak je ovládač zariadenia začlenený v distribúcii a ak Debian GNU/Linux legálne môže distribuovať firmvér, je často dostupný ako samostatný balík v non-free časti archívu.

To však neznamená, že takýto hardvér sa nedá použiť počas inštalácie. Počnúc od Debian GNU/Linux 5.0, debian-installer podporuje načítanie firmvéru alebo balíkov obsahujúcich firmvér z vymeniteľného média, ako napríklad disketa alebo USB kľúč. Viac informácií o tom ako nahrať firmvér počas inštalácie sa nachádza v časti the section called “Loading Missing Firmware”.