Zdieľaný otvorený vzdelávací portál

Pred nedávnom som tiež čítal článok zo zahraničnej tlače, v ktorom hodnotili otvorené systémy. Na prvom mieste sa umiestnila Wikipédia. Pamätám si keď nám cca pred piatimi rokmi prišiel na školu mail aby sme sa zapojili do tohto projektu. Od začiatku sa mi veľmi pozdávala myšlienka vytvorenia slobodnej encyklopédie. Od toho momentu som sa vlastne začal zaujímať o otvorený systém.

Keď som narazil na túto stránku, samozrejme sa mi hneď zapáčila. Zdala sa mi ale spočiatku málo používaná a hlavne nespĺňala to čo si predsavzala: "Veríme, že spolu časom vytvoríme návody, učebné materiály a ďalšie dokumenty či aj vlastný softvér, o ktoré sa všetci záujemcovia pri svojej snahe budú môcť oprieť."

Teraz však s radosťou sledujem, že v poslednom čase na stránke pribudlo množstvo návodov, zmenil sa vzhľad stránky, vznikol chat a pripravuje sa i ďalšia verzia OpenDVD. Rozhodol som sa teda i ja prispieť a podeliť sa so svojimi skúsenosťami s inštaláciou servera.

Dostal som tiež ďalší nápad, ktorý by som Vám teraz chcel prilížiť:

Vo svete sa v súčasnosti hovorí o potrebe celoživotného vzdelávania. Je prijoritou nielen európskej únie ale i priamo slovenskej republiky. V súvislosti s celoživotným vzdelávaním sa skloňujú dva termíny e-learning a IKT. Čo ale vlastne ten e-learning vlastne je? Ide o kurzy - obsahujúce ľtúdijné materialy, testy, úôohy, a rôzne iné aktivity pripravené pre určitú skupinu ľudí, ktoré sa dajú vykonávať elektronickou formou. Takéto kurzy u nás už realizuje niekoľko organizácií a škôl. V drvivej väčšine sa však jedná o kurzy, ktoré nie sú otvorené. To znamená, že sa do takéhoto kurzu môžu prihlásiť iba žiaci prihlasený na školu alebo ľúdia, ktorí za kurz zaplatia.

Môjím návrhom teda je vytvorenie portálu so slobodnými vzdelávacími kurzmi, ktoré by mohol ktokoľvek vytvárať, a ktoré by mohol ktokoľvek navštevovať. Aby napríklad učiteľ na tomto portále našiel databázu otázok a mohol z nich zostaviť test pre dané učivo pre svoju triedu alebo žiakom zadať domácu úlohu. Aby si žiak mohol urobiť doma cvičný test a lebšie sa pripraviť na vyučovanie.