Ruské školy prechádzajú na Linux

Slobodná alternatíva k operačnému systému MS Windows bude počas roka 2009 nasadená na školách v troch ruských regiónoch. Ak sa pilotný projekt osvedčí, o rok neskôr na tento systém prejdú školy v celej krajine.

Linux je slobodný softvér, ktorý je na Internete dostupný pre každého, kto má o neho záujem a ruské školy ho chcú začať používať, aby ušetrili peniaze. V Rusku je používanie pirátskeho softvéru na školách bežné, pretože si školy nemôžu dovoliť vynaložiť prostriedky na nákup softvéru.

Aleksandr Ponosov, bývalý riaditeľ školy v Permskej oblasti, je veľký zástanca takéhoto prechodu. V minulosti bol súdne stíhaný za nelegálne používanie MS Windows na školských počítačoch. “Problém, s ktorým som sa stretol, hrozí väčšine mojich kolegov v celom Rusku. Používanie pirátskeho softvéru je bežné a často nemáme inú možnosť. Založil som preto neziskovú organizáciu, aby som každému mohol povedať o výhodách slobodného softvéru,” vysvetľuje Aleksandr Ponosov.

Niektorí experti hovoria, že Microsoft je postavený pred veľkú výzvu, keďže čoraz ľudí prechádza na slobodný softvér. Napriek tomu si je Microsoft istý so svojím vedúcim postavením na trhu.

“Sme radi ak si ľudia môžu zvoliť aj iný operačný systém, ale my sa stále usilujeme, aby náš systém bol najlepší. Chceme ho urobiť jednoduchší pre používateľov, aby mohol vyniknúť ich potenciál. A snáď toto je najdôležitejšie pre školy”, hovorí Vladimir Gabriel z ruského Microsoftu.

Spoločnosť Armada je hlavným vývojárom Linuxu v Rusku. V poslednej dobe získala zákazku na zavedenie softvéru do škôl. Firma je presvedčená, že práca s alternatívnym systémom má mnohé výhody. “Linux môže byť lepší na učenie detí na školách. Programy pozostávajú z množstva blokov ako LEGO. Každý sa môže pozrieť ako fungujú vo vnútri a žiaci sa dokonca môžu naučiť ako ich upraviť - čím sa stanú programátormi”, hovorí Igor Gorbatov, zástupca riaditeľa spoločnosti Armada.

Rusko nie je prvá krajina, ktorá začala v školstve používať Linux. Niektoré školy v Indii, vo Francúzsku a dokonca aj v USA ho už dlhšie používajú. Učitelia a žiaci sú s touto inováciou celkom spokojní.

“Sám som ešte zatiaľ s Linuxom nepracoval. Ale mám priateľov môjho veku, ktorý ho používajú. Vravia, že Linux je oveľa pohodlnejší, ale prispôsobenie niektorých programov pre Linux môže byť zložité,” hovorí Roman, jeden zo žiakov.

“Program som už vyskúšala. Rýchly prechod je trochu ťažký, pretože všetci sme vyrástli na Windows, ale je to otázka iba skúsenosti,” verí Elena Nedelina, učiteľka.

Preklad článku http://www.russiatoday.ru/scitech/news/22094