Právna ochrana autorských práv

Autorský zákon popisuje spôsob ochrany práv autora diela.

 

Dielom môže byť literárne, umelecké a vedecké dielo, programy, výkon umelca, výroba zvukového a video záznamu, rozhlasového a televízneho vysielateľa, a zhotoviteľa databázy.

Autorské práva sú:

    Osobnostné:
  • označiť alebo neoznačiť svoje dielo menom alebo pseudonymom
  • rozhodnúť o zverejnení svojho diela
  • nedotknuteľnosť diela - ochrana pred nedovolenou zmenou
  • Majetkové:
  • autor má právo používať svoje dielo
  • autor má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela vyhotovenie rozmnoženiny, verejné šírenie, spracovanie, preklad a adaptáciu diela

Majetkové práva trvajú počas života a 70 rokov po smrti autora. Tieto práva sa dedia, Po uplynutí 70 ročnej lehoty sa dielo stáva voľne šíriteľným. Pri diele, kde je viac spoluautorov a pri spojenom diele, je dielo voľne šíriteľné až po uplnynutí 70 ročnej lehoty všetkých autorov, teda aj toho posledného ktorý žil najdlhšie. Napríklad na knihu ako dielo sa vzťahujú práva autora textu, ilustrátora, prekladataľa, nakladateľa...

Obmedzenie majetkových práv:

  • Kópiu (rozmnoženinu) zverejneného diela môže fyzická osoba vyhotoviť bez súhlasu autora pre svoju osobnú potrebu.
  • Citácia diela - bez súhlasu autora možno použiť krátku časť zverejneného diela vo forme citácie v inom diele len na účel recenzie diela alebo na vyučovacie účely, vedeckovýskumné účely alebo umelecké účely. Pri citácii sa musí uviesť meno autora, alebo jeho pseudonym, ak nejde o anonymné dielo.

Licenčnou zmluvou udeľuje autor nadobúdateľovi súhlas na použitie diela. Licenčná zmluva musí mať písomnú formu, inak je neplatná.

Zamestnanecké dielo - práva autora k zamestnaneckému dielu vykonáva vo svojom mene a na svoj účet zamestnávateľ. Počas výkonu majetkových práv autora k zamestnaneckému dielu zamestnávateľom je autor povinný zdržať sa výkonu majetkových práv k tomuto dielu. Skončením pracovného vzťahu zostávajú práva zamestnávateľa na zamestnanecké dielo nedotknuté.

Śkolské dielo - škola môže uzatvoriť s autorom licenčnú zmluvu o použití školského diela. Ak nie je dohodnuté inak, môže autor školského diela použiť svoje dielo alebo poskytnúť licenciu inému. Škola môže požadovať, aby jej autor školského diela zo získanej odmeny súvisiacej s použitím diela alebo poskytnutím licencie primerane prispel na úhradu nákladov vynaložených na vytvorenie diela.

Porušenie práv definovaných v autorskom zákone sa rieši prostredníctvom:

  • občiansko-právneho konania, je to však zdĺhavé a málo účinné, výsledkom je zastavenie činnosti, náhrada škody, prípadne zadosťučinenie,
  • trestným konaním, páchateľ môže skončiť vo väzení, ale je potrebné dokázať úmysel a škoda musí byť nad určitú sumu (asi 200€)

Poskytovatelia priestoru na webe sa zbavujú zodpovednosti za obsah tak, že autor obsahu musí súhlasiť s prehlásením, že všetko robí na vlastnú zodpovednosť.

Licenčnou zmluvou udeľuje autor nadobúdateľovi súhlas na použitie diela. Licenčná zmluva musí mať písomnú formu, inak je neplatná. Preto pri inštalácii programu musíme potvrdiť že súhlasíme so zobrazenou licenčnou zmluvou. Po inštalácii obvykle môžeme licenciu nájsť v ponuke programu alebo ako súbor v inštalašnom adresári programu.

Otvorené licencie obvykle umožňujú slobodné a neobmedzené používanie softvéru. Licenciou môže byť akákoľvek formulácia autora, ale kôli lepšej právnej ochrane sa štandardne používajú licencie:

  • GPL - kto použije časť GPL kódu do svojho programu, musí zverejniť aj svoj kód a tento sa stáva GPL kódom.
  • PC BSD - kto použije časť PC BSD kódu do svojho programu, nemusí zverejniť svoj kód a jeho časť kódu patrí programátorovi - autorovi. Zverejnenie pod licenciou PC BSD je dobrovoľné.

Komerčné licencie obvykle umožňujú inštalovať program na jeden počítač a súčasne iba jedenkrát. Zriedkavé sú multilicencie - program možno nainštalovať na určitý počet počítačov alebo v rámci nejakej organizácie alebo firmy.

Otvorený softvér je taký, u ktorého sa zobrazuje zdrojový kód a môžu byť aj prístupné inštalačné balíčky.

Uzatvorený (proprietárny) softvér je taký, ktorého zdrojový kód sa nezverejňuje, obyvkle je majetkom softvérovej firmy alebo programátora. Pre zákazníka je k dispozícii iba hotový binárny program, obvykle inštalačný balíček - setup.exe alebo setup.msi vo Windows, nieco.rpm pre Mandriva Linux, či nieco.deb v Debian Linuxe.

Uzatvorený softvér zadarmo:

  • Freeware (frívér) - binárny program možno voľne šíriť a používať.
  • Shareware (šérvér) - možno voľne šíriť, ale používanie je obmedzené časovo alebo funkčne. Demo je ukážka časti programu.