Na anglických školách bude najbližších 5 rokov kralovať Linux

Áno, vyzerá to neuveriteľne, alebo nie? Windows bol dlho jedinou alternatívou pre niekoľko generácií používateľov. Nie je už najvyšší čas konečne to zmeniť?

Na národnej konferencii v UK - Education Show, ktorá sa konala vo februári 2007, sa hovorilo o 'udržateľnosti' informatizácie a o tom ako školy môžu využiť nové technológie na to aby sa učitelia toľko "nenapísali". Nikto nemal anit tušenie čo nastane – Linuxovo založené, veľmi ľahko prenosné, neuveriteľne lacné a energeticky úsporné osobné laptopy.

Asus Eee

Asus EeePC bol prvý, ktorý dorazil na trh do UK a bol agresívne propagovaný RM plc (tradičnými dodávateľom Microsoftu). EeePC sa vypredal behom niekoľkých dní, hneď po jeho uvedení. Podľa projektu má byť v roku 2008 vyrobených 250,000 kusov.

Na konferencii Education Show tento rok britský dodávateľ Elonex predstaví svoj odlahčený notebook 'Elonex One'. Zariadenie založené na Linuxe, ktoré bude stáť menej £100 (pri aktuálnom kurze je to 4 400 SK).

Pred 18 mesiacmi bolo nemysliteľné robiť predpovede, že by mal Linux do roku 2013 kompletne nahradiť Windows ako operačný systém pre väčšinu školákov. No a teraz sa už o tejto možnosti reálne uvažuje.

Aké sú vlastnosti nových notebookov

  • Notebooky sú malé. Najčastejšie majú 7" vážia menej ako jeden kilogram.
  • Spotrebu majú 2 až 6 wattov, pretože nemajú harddisk ani CDROM.
  • Obsahujú nový typ úložného zariadenia solid-state storage s veľkosťou 2-8 GB a všetky používajú operačný systém Linux.
  • Cena sa pohybuje od menej ako £100 do cca. £200.
  • Sú navrhované tak aby sa zmestili do školskej tašky ale väčšina tiež dokáže pracovať aj s klávesnicou, myšou a normálnym monitorom.

Hlavní dodávatelia

OLPC

Projekt jeden laptop na dieťa (laptop.org) ponúka bezdrôtový počítač X0-1, ktorý by sa mali onedlho objaviť na trhu, jeho cena bude pod $200 bude obsahovať Fedora Linux od Red Hat.

Classmate od firmy Intel ponúka dve verzie operačného systému Linux obe používajú balíčkovací systém Red Hat. Budú tiež ponúkať verziu s Windows XP.

EeePC od firmy Asus ponúknu školám RM, ktoré budú stáť menej ako £170 a budú obsahovať operačný systém Linux na báze Debianu.

Elonex One

Britské 'Elonex-One' od Elonex a kanadské InkMedia produkty sa objavili len nedávno, obsahujú oddeliteľnú klávesnicu, stoja menej ako £100 a opäť používajú operačný systém odvodený od Debianu.

Tieto produkty sú populárne kvôli ich malým rozmerom, nízkej cene a veľkému množstvu aplikácii ktoré obsahujú. Používatelia priaznivo vnímajú fakt, že bežia na Linuxe a obsahujú slobodné aplikácie.

 

Prečo Linux a nie Windows?

Windows XP Home sa dá tiež spustiť na zariadeniach ako EeePc a Classmate, ale nie je to oficiálne podporované firmou Microsoft a je už zastaraný.

A čo je ešte horšie, RM plc sa predávajú s Windows XP Home školám o 50% drahšie ako s Linuxom. Notebook stojaci £269 neobsahuje nič pre školákov. Komerčná taktika proprietárneho uzamknutia, ktorá úspešne vytvára monopol pre desktopové počítače, je menej efektívna pre počítače založené na technológiách Web 2.0 a SaaS.

Windows Vista nebude nikdy schopná bežať na týchto nových osobných počítačoch. Dokonca BECTA, vládna nezisková organizácia dohliadajúca na použitie informačných technológií na školách pripustila, že Vista je príliš náročná na využitie energie a zdrojov počítača, aby sa dala použiť vo väčšine škôl. Zdá sa, že Microsoft jednoducho nemá operačný systém pre tento nový typ zariadení. Windows CE je mŕtvy a Pocket PC už prestávajú byť zaujímavé.

Zbližovanie s technológiami, ktoré používa Linux je už všade - v smart telefónoch, set-top boxoch, PDA-čkach, satelitných navigátoroch, digital photo frames-och. Obavy, že takéto zariadenia budú pre používateľov neprijateľné, lebo nebežia na Windows, sa nepotvrdili. Práve naopak.

Niektorí dokonca tvrdia, že Microsoft mlčky priznal porážku tým, že podpísal dohodu o patentovej ochrane Linux distribúcií používaných v Classmate (Novell) a EeePC (Xandros).

Záver

Deti potrebujú prístup k technológii, ktorá je robustná a dostupná i pre chudobných. Táto nová generácia počítačov práve toto umožňuje. Slobodný softvér poskytne každému dieťaťu prístup na Internet, vysoko kvalitné kancelárske aplikácie a veľa rôznych grafických a hudobných programov. Ak sa školy budú chcieť adaptovať na novú realitu - jeden laptop na dieťa – jediným dostupným, podporovaným a prijateľným riešením, ktoré je cenovo dostupné je použite Linuxu a nie Windows.

Zdroj: http://www.siriusit.co.uk/myblog/linux-will-dominate-uk-schools-within-5-years.html

Poznámka prekladateľa: Za tých 5 rokov sa to podľa mňa začne predávať na trhoch ako Tamagochi - už len presvedčiť našu vládu aby nepodpisovala rámcové zmluvy s Microsoftom. Miesto toho by mohla podporiť lokalizáciu softvéru a jeho prispôsobenie pre naše školy. Aby to nebola pre našich žiakov len lacná hračka, ktorou budu narúšať vyučovanie, ale aby sa to dalo seriózne používať pri vyučovaní.