Macedónska republika: 180.000 počítačov pre školy

Už dávnejšie sa na webe objavujú správy o tom, že macedónske ministerstvo školstva sa rozhodlo pre použitie Linuxu na školách. Podľa slov Iva Ivanovského, macedónskeho ministra školstva pre informačnú spoločnosť, je iniciatíva Počítač pre každého žiaka najväčším a najdôležiteším projektom v 15-ročnej histórii Macedónskej republiky. Podľa neho, "cieľom je vybudovať znalostne orientovanú ekonomiku, v ktorej všetka pracovná sila dostane v nasledujúcich piatich rokoch vzdelanie v oblasti informatiky a komunikačných technológií. Lenže, podobne ako väčšina škôl inde vo svete, aj macedónsky školský systém má obmedzené finančné prostriedky a nedostatočne vybudovanú infraštruktúru na dosiahnutie tohoto cieľa. Preto Macedónia využije nízkonákladovú technológiu spoločnosti NComputing, ktorá umožní zabezpečiť počítač pre každého žiaka". Celkove bude inštalovaných 180.000 pracovných miest, pričom prvých 7000 už bolo dodaných v septembri 2007.

Základom bude terminálové zariadenie X300 od spoločnosti NComputing, vďaka ktorému môže až sedem používateľov zdieľať jedno PC. Šiesti sú pritom pripojení cez terminálový adaptér a siedmy pracuje priamo na PC. Súprava X300 pozostáva z dvoch PCI dosiek s troma štandardnými sieťovými konektormi a šiestich terminálových adaptérov, ktoré sa k PCI doske pripájajú bežným sieťovým káblom. Tento kábel sa používa aj na napájanie. K adaptéru sa pripájajú štandardný monitor, klávesnica a myš.

Ide o veľmi jednoduchú a spoľahlivú zostavu, pričom terminály zdieľajú softvér, ktorý je nainštalovaný na PC. Zostava je navyše aj veľmi lacná a má minimálne nároky na spotebu energie - terminálový adaptér má príkon len 5 W, čo je podstatne menej ako je spotreba bežného počítača (obvykle okolo 115 W). Samotné zariadenie stojí okolo 1500 Sk. Navyše, nemá žiadne pohyblivé časti (disk, ventilátor), takže je aj nehlučné. Riešenie využíva skutočnosť, že dnešné počítače sú tak výkonné, že veľká väčšina aplikácí využíva len zlomok ich výkonu. Je softvérovo neutrálne, vhodné pre Linux, rovnako ako aj pre Windows. Na macedónskych šlolách sa bude použitý Ubuntu Linux. Dá sa tušiť, že to bude aj kvôli licenčným poplatkom, ale iste nielen kvôli nim.

NComputing je mladá firma s krátkou dvojročnou históriou. Napriek tomu však v roku 2007 dostala cenu za inováciu od renomovaného časopisu The Wall Street Journal. NComputing už dodala 500.000 svojich zariadení na školy v USA, čo predstavuje 5% nových dodávok na školy. Cena, za ktorú firma dodáva kompletné vybavenie pre macedónsle školy (t.j. všetky počítače (plnohodnotné počítače, terminálové adaptéry, monitory a ostatné) je nižšia ako bola štvrtina najlacnejšej ponuky založenej na tradičných počítačových riešeniach.

spracované podla: 

http://linux.sys-con.com/read/464004.htm
http://www.ubuntu.com/news/macedonia-school-computers