Drupal 6 prichádza na scénu

Ak patríte medzi používateľov CMS systému Drupal, určite ste sa nevedeli dočkať novej verzie tohto jedinečného systému.

Za rok práce na systéme bolo vďaka komunite odstránených vyše 1600 problémov. Tieto zmeny sa prejavili najmä na používateľnosti systému, bezpečnosti, ľahšej správy, priateľskejšieho inštaláítora a prídavných vývojových nástrojov.  Začnime teda vylepšeniami, ktoré zbadáte na prvý pohľad.

Ako prvé vás poteší oveľa jednoduchšia inštalácia. Hneď na to zbadaáte, že stránka zisťuje nové verzie systému, modulov a vzhľadov. Keď vojdete do administrácie zistíte, že bloky sa dajú presúvať systémom ťahaj a pusti (drag and drop). Určite vás tiež poteší možnosť vytvárať akcie, ktoré sa budú spúšťať pri určitých udalostiach, ktoré vyvolajú používatelia. Ešte viac sa zjednodušilo vytváranie tém, dokonca je k dispozícii i online modul na ich vytváranie. Zvýšila sa i bezpečnosť systému - spomenieme napríklad kontrolu sily hesla, či oveľa podrobnejšie riadenie používateľských rolí.  

No vylepšili sa i veci, ktoré na prvý pohľad nezbadáte. Napríklad to, že kód bol rozdelený na viacero menších častí a systém vždy nahrá iba tie časti, ktoré sú v danom okamihu potrebné, preto je systém o niečo rýchlejší. Zmenil sa i systém lokalizácie. Každý modul sa dá lokalizovať osobitne, dá sa definovať doména alebo prefix adresy URL pre určitý jazyk - to znamená že ak zadáte adresu sk.domena.eu - stránka sa zobrazí automaticky v slovenčine a ak cz.domena.eu tak zasa v češtine. Vylepšený bol tiež systém správy súborov.

Viac sa dozviete na http://drupal.org/drupal-6.0.

Dúfame, že sa vám nový drupal bude páčiť aspoň tak, ako sa páči nám. Ak do neho hľadáte slovenčinu nájdete ju na adrese http://www.fem.uniag.sk/drupal-l10n-server/. Je už takmer celkom hotová chýba už len pár reťazcov. Ak máte chuť pomôcť samozrejme pomoc uvítame. Po preložení hlavného systému by sme totiž radi preložili i najčastejšie používané prídavné moduly.