9000 počítačov vo švajčiarskych školách začalo používať iba Linux

9000 počítačov vo švačiarskych školách malo doteraz tzv. dualboot Windows a Ubuntu, teraz však podľa nariadení švajčiarskej vldnej organizácie Department of Public Instruction, ktorého mottom je “Long Live Free Software.” - dlhodobo podporovaný slobodný softvér. Magazín Tribune de Geneve v piatok zverejnil článok o prechode z dualbootu na Linux na všetkých 9000 počítačoch (originál článku nájdete vo francúžštine tu).

Počnúc od septembra, každý z 9000 počítačov bude spúšťať iba Ubuntu a otvorený slobodný softvér. Riaditelia sú radi, že ušetria peniaze na licenciách a Department of Public instruction považuje tento krok za podstatný pre študentov vo výuke.

Prečo prejsť na FOSS? Slobodné, efektívne vyučovanie, “má to iba výhody,” hovorí Manuel Grandjean, riaditeľ Media Service Schools of DPI a ako koordinátor prechodu na otvorený softvér. Na jednej strane, dostatočne uspokojujú úsporný plán Štátnej rady, ktorá prechod v štátnej správe obhajuje meraním 28 “prechod na otvorený softvér”. Ale nie je to otázka len ceny. “Slobodný otvorený softvér sme si vybrali pre jeho kvality” hovorí Manuel Grandjean.

Podľa vykonaných analýz existuje skutočná príbuznosť, konvergencia medzi zakladanými princípmi vzdelávania ako ich praktizuje DIP a slobodným softvérom. Prostredníctvom vývojarskej komunity “podporujú zdieľanie a demokratizáciu znalosti ako aj autonómiu pri získavaní zručností.”

Tento presun umožňuje dostupnosť aj pre študentov, ktorí si nemôžu dovoliť kúpiť počítač s najnovším softvérom Microsoftu:

Ostatné výhody tiež nie sú bezvýznamné: Študenti môžu pracovať doma pomocou rovnakých slobodných programov ako v škole, čo “vyrovnáva šance na vzdelanie,” hovorí Manuel Grandjean… Hovorí tiež s trochou irónie: “Umožňuje to vymaniť sa zo zajatia veľkých spoločností …”

Preklad článku z http://education.zdnet.com/?p=1615